Çörek otu Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde üretilebilen, ince yapraklara sahip olan ve 40 cm boyunda yetişen otsul bir tarla ürünüdür. Çörek otu, küçük tanecikler halinde piyasada satılmaktadır. Bunlar esasında bitkinin dalında bulunan parçaların içerisinden çıkan tohumlardır.
Bu bitkinin anavatanı Doğu Akdeniz ve Güney Avrupa’dır. Çörek otu birçok türe sahiptir. Fakat ülkemizde ve dünya genelinde kullanılan türü ”Nigellae”dir. Baharatın siyah tohumlarının olgunlaşmasının ardından toplanması ve kurutulması işlemine geçilir.
Çörek otu hamur işleri başta olmak üzere birçok yemekte ve yiyecekte kullanılmaktadır. Çörek otu, sahip olduğu vitaminler sayesinde oldukça faydalı ve lezzetli bir besindir. Yapılan son araştırmalara göre çörek otunun bağışıklık sistemini güçlendirdiği öğrenilmiştir.
Çörek otunun içerisinde protein, karbonhidrat ve bitkisel yağ bulunur. Aynı zamanda oleik asit, palmitik asit, sodyum, demir, çinko, magnezyum, fosfor, A,B ve C vitamini içerir.
Çörek otunun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesinin dışında kemik iliği hücrelerinin artmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Böylece hastalıklara karşı vücudun daha dirençli olması sağlanır. Bu baharatın antioksidan içermesi, sağlıklı beslenen kişilerin daha kolay kilo vermesine yardımcı olur.
Çörek otu, vücut içerisinde iltihap ve zararlı oluşumların meydana gelmesini engeller. Özellikle eklem yapısında görülmesi muhtemel olan iltihapların giderilmesi ve önlem alınması için çörek otu tüketmek doktorlar tarafından önerilmektedir.
Baharatın sağladığı faydaların bir diğeri ise prostat ve meme kanserini önlemesidir. Yapılan son araştırmalara göre çörek otu, kök olarak bu hastalıkların tedavisinde kullanılacak ilaçlarda kullaılmalıdır. Kandaki şeker miktarını düşültücü etkisiyle çörek otu aynı zamanda insülin salgılanmasını kolaylaştırmaktadır.
Yaygın bir şekilde üretilen ve kullanılan bu baharatın, alerji tedavilerinde kullanıldığı da bilinir. Bahar nezlesi, astım, bronşit ve diğer alerjik durumlarda çörek otundan faydalanılabilir. Yenilerek tüketilebildiği gibi, ezilerek çay şeklinde de içilebilen çörek otu, mide rahatsızlıklarına karşı da iyi gelmektedir.
Sodyum, magnezyum ve fosfor gibi önemli mineralleri içerisinde bulundurduğu için çörek otu, kalp ve damar hastalıklarına da fayda sağlamaktadır. Çörek otu, yağ olarak da tüketilebilmektedir.
0 Yorum