Asya’nın sıcak bölgelerinde ve Hindistan’da yetiştirilen kakule, yaklaşık 1-2 cm boylarında kapsüle benzeyen bir bitkidir. Kakule hem tedavi hem de baharat olarak kullanılabilir.
Kakule aktarlarda ve büyük marketlerde rahatlıkla bulunabilir ve satın alınırken kabuklu şekilde alınmalıdır. Kakuleler öğütülmüş şekilde alındıklarında, tohumları aromasını büyük oranda yitirmiş olacaktır. Satın alınan kakule hava almayan bir kap içerisinde muhafaza edilmelidir. Kullanmak istenildiğinde kabuğundan ezilmesi gerekir.
Kakulenin faydaları:
- İdrar söktürür.
- Midede meydana gelen gazı giderir ve mideyi rahatlatır.
- Bronşit hastalarına iyi gelir.
- Zihni güçlendirir.
- Mide gazından kaynaklanan kalp rahatsızlığını önler.
- Midenin bozulmasıyla oluşan migren rahatsızlığına iyi gelir.
- Sindirimi kolaylaştırır.
- Akciğerler için antiseptiktir.
- Ağız kokusunu giderir.
Kullanma önerileri:
- Kakule sakız gibi gün içerisinde sakız gibi çiğnendiğinde ağız kokusunu giderir ve ağızdan hoş koku gelmesini sağlar.
- Nezle olan kişiler tedavi amaçlı, kakuleyi ezip toz haline getirdikten sonra buruna çekebilirler. Bu nezleyi önleyecektir.
- Kakule pilava katılabilir. Pilava parlaklık katar ve pilavın tane tane olmasını sağlar. Bunun için, kakuleyi kabuklarıyla birlikte ezmek gerekir. Ardından, toz haline getirip kabuklarını ayırarak pilav yapımında kullanılmalıdır.
- Baklagiller ile yapılan yemeklerde kullanılır.
- Balıkla pişirilen yemeklerde baharat olarak lezzet katar.
- Ayrıca, baharatlı keklerde, kurabiyelerde, muhallebi gibi sütlü tatlılarda ve hoşaflarda kullanılması mümkün.
Kakule Çayları ve Faydaları:
- Mide bulantısı olan kişiler, kaynatılan 1 bardak suyun içine 1 tutam kakule, limon ve bal ekleyip içerek mide bulantılarını önleyebilir.
- Kakule, nane ve kekikle beraber kaynatılıp içilebilir. Bu şekilde hazırlanan kakule çayı mide yaralarını iyileştirir ve midede meydana gelen gazı giderir.
- Sade kakule çayı yapmak isteyenler, kaynatılmış bir bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı kakule ekleyip, on dakika bekledikten sonra süzüp içebilirler.
- İştahsızlık sorunu yaşayanlar, kaynatılmış kakuleyi esmer şeker veya 1 tatlı kaşığı bal ile tatlandırarak içebilirler.
0 Yorum