Brezilya’da biber ağacından elde edilen bir çeşit meyve olan pembe biber ülkemizde yaygın olarak kullanılmaz. Sakızağacıgiller ailesinden olan pembe biber Brezilya biberi, Amerikan biber ağacı ve Yalancı Karabiber ağacı olarak da bilinir. Ülkemizde kırmızı karabiber olarak da tanınır. Tat ve koku olarak ise karabiberi andırır. Biberler olgunlaşıp kuruduktan sonra hasat edilir.
Pembe biber ağacı her zaman yeşildir. Dalları sarkıktır. İnce dallarında bulunan kırmızı-pembe meyveler olgunlaştıktan sonra toplanır ve kurutulur.
Pembe biber birçok vitamin içerir. Bunlar A, B, C, D, E ve K vitaminleridir. Yiyecekler içerisine çeşni olarak kullanılır. Kokusu çok hoştur. Bu yüzden bazı parfümlerin içerisinde de kullanılır.
Faydaları Nelerdir?
- İdrar yolu hastalıklarına iyi gelir. İdrar söktürücü özelliği vardır.
- İştah açıcıdır.
- Sindirimi kolaylaştırır.
- Kan dolaşımın düzenler.
- Tansiyon düşürücüdür.
- Enfeksiyonları önlemeye yarar. Mikrop öldürücüdür.
- Pembe biberin tohumları ile sirke ve bal karıştırılıp losyon hazırlanır. Bu losyon temizleyici özelliğe sahiptir. Yaraların üzerine bu losyon kullanılır.
Pembe Biber Nasıl Kullanılır?
Pembe biber normal biber gibi acı değildir. Daha tatlıdır ve kendine has bir aroması vardır. Pembe biber yemeklerde kullanılır. Balık ve et yemeklerine oldukça yakışır. Çeşitli tavuk yemeklerinde de kullanılabilir. Yemeğe güzel bir koku ve lezzet verir. Kuşkonmaz, enginar ve brokoliye yemeklerine konulabilir. Salatalara tat vermesi içinde kullanılır.
Pembe biberden çay da yapılır. 1 litre kaynar suya 20 gram pembe biber eklenerek demlenir ve soğutulur. Günde 2 ve ya 3 bardak içilebilir. Pembe biberin dezenfekte özelliği de vardır. Yapraklarının ağızda çiğnenmesi ile ağızdaki mikropların yok olması sağlanır.
Pembe biberi kullanırken dozuna dikkat edilmelidir. Fazla kullanılan pembe biber vücut için zararlı olabilir. Hamile ve emziren kadınlar kullanmamalıdır. Serin ve kuru ortamda, güneş almayan bir yerde saklanmalıdır.