Yemeklerde yaygın olarak kullanılarak lezzet katan soğan bir antioksidan deposudur. Besin değeri oldukça zengindi. A, B ve C vitaminleri ile magnezyum, kalsiyum, sodyum, potasyum, iyot, krom ve fosfor minerallerine sahiptir. Buna ek olarak, soğan folik asit için iyi bir kaynaktır.
Soğan sofralarda taze ve kuru olarak tüketiir. Taze soğan daha çok çiğ olarak salatalarda kullanılırken kuru soğan hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir.
Soğanın yararları nelerdir?
Çok güçlü antioksidan özelliklere sahip olan soğanın içerisinde yer alan quercetin maddesi kanseri önlemede oldukça etkindir. Yapılan araştırmalara göre soğanın fazla tüketildiği ülkelerde kanser vakalarında azalma olduğu bilinmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudun C vitamini ihtiyacını karşılamada yardımcıdır. Vücutta oluşan enfeksiyon ve iltihabi hastalıkları gidermede çok etkindir. İçeriğindeki krom nedeniyle kan şekeri düzenlenmesinde yardımcıdır. İyi kolesterol seviyesini yükseltir. Kalp sağlığı yönünden düzenli soğan tüketmek çok faydalıdır. Karaciğerin temizlenmesini sağlar. Serbest radikalleri temizleyerek mide ülseri olmayı engeller. Bronşit ve diğer solunum yolları hastalıklarında yararlıdır. Öksürüğü keser. Alerjik reaksiyonları azaltır. Kadınlarda menopoz sonrası kemik erimesini önlemede etkilidir. Ayrıca mikrop öldürücü özelliği ile doğal bir antibiyotik olarak kullanılır.
Soğan nerelerde kullanılır?
Soğan yemeklerde kullanılan ana malzemelerden birisidir. Birçok sulu yemek çeşitlerinde, et ve tavuk yemeklerinde kullanılır. Tek başına ya da et veya sakatat ürünleri ile birlikte yahnisi yapılır. Hamburger çeşitlerinde karamelize edilerek olarak kullanılır. Peynir çeşitlerinde, cips çeşitlerinde, dip sos çeşitlerinde kullanılır. Zeytinyağlı yemeklerde bol olarak kullanılması yemeğin lezzetini arttırıcı bir faktördür. Çiğ olarak tek başına salatası yapıldığı gibi, domates, biber, salatalıkla birlikte yapılan çoban salatası oldukça sevilerek yenilir. Et ve tavuk ızgaraların yanında soğan ızgarası da yapılır. Ayrıca Fransızların meşhur yemeği olan soğan çorbası yapımında ana madde olarak kullanılır. Bunun dışında soğan dolması, kuru fasulye ile birlikte hazırlanan piyaz salatası soğanla yapılan ve sevilerek tüketilen yemek çeşitleri arasında yer alır.