Birçok hastalığa karşı uygulanan doğal tedavi yöntemlerinin birçoğunun içeriğinde soğan yer alıyor. Keskin kokusu nedeniyle çoğu zaman soğandan uzak durmaya çalışılsada, soğanın faydalarını okuduktan sonra fikriniz değişebilir.Soğan, düşük kalorili ama yüksek besin değerlerine sahip bir besindir. Ayrıca soğanın bilinen en büyük faydasıda antioksidan özelliğinin olmasıdır.
Her ne kadar soyarken gözleri yaşartıyor olsa da soğan büyük bir şifa kaynağıdır. Soğan kükürt, lif, B ve C vitamini açısından zengin bir besin kaynağıdır. Üstelik sadece hastalıkların tedavisinde kullanılmaz ayrıca hastalıkların oluşumunu engellemede önemli bir etkiye sahiptir. Her mevsim rahatlıkla bulunabilmesi ve saklanması kolay, dayanıklı bir besin olmasıda önemlidir.
Doğal antibiyotik olarak bilinen Soğanın faydalarından başlıcaları;
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynar.
- Her ne kadar çiğ yedikten sonra ağır bir koku oluşturuyor olsada soğan tüketmek diş sağlığı için faydalıdır. Çiğ soğanı çiğnemek ağız içerisindeki zararlı organizmaların kaybolmasını sağlar.
- Çok fazla bilinmesede soğan C vitamini açısından oldukça zengindir. Bu yönüylede enfeksiyon oluşumunu engeller.
- Kanı temizleme özelliğine sahiptir ve damar tıkanıklıklarını önler. Doğal antibiyotik etkisi gösterir. Bu özellikleriyle soğan tüketmek kalp ve damar sağlığına iyi gelir.
- Soğan, antibiyotik, antiseptik, antimikrobiyal, antibakteriyel özelliklere sahip olması dolayısıyla enfeksiyon ve hastalıklara karşı koruyucu etkiye sahiptir.
- Hafızayı güçlendirir , sinir sistemini güçlendirir.
- Uzmanlar kansere karşı soğan tüketiminin etkili olabileceğini belirtiyorlar. Kanser hastalarının bağışıklık sistemlerinin ve vücut dirençlerinin güçlü olması gerekmektedir. Soğan tam olarak bu noktada devreye giriyor ve bağışıklık sistemini güçlendirerek kansere karşı etki gösteriyor.
- Egzama, dolama gibi cilt hastalıklarına karşı olumlu etkileri görülmektedir.
- Cinsel gücü artırır, kemik erimesine karşı olumlu etkileri görülmüştür.
- Sindirim sistemi düzensizliği yaşayanlara soğan tüketimi tavsiye edilmektedir. Düzenli soğan tüketimi sindirim sistemini düzenleyici etkiye sahiptir.
- Özellikle kış aylarında sık rastlanan gribal enfeksiyon durumlarında evde yapılabilecek en önemli tedavi yöntemlerinden birisi soğan tüketimi olacaktır. Öksürüğe ve yüksek ateşe karşı soğan suyu ile bal karışımı anlık sonuç verebilir.
- Soğan, kandaki insülin seviyesini dengede tutmaya yardımcı olarak özellikle şeker hastalarında olumlu etkiler gösterir.
- Soğan suyunun düzenli olarak tüketilmesi kolesterol seviyesini dengeler.
0 Yorum