Lahanagiller familyasından brokoli küçük, yeşil yumrular halindedir ve karnabaharı andırır. Lifler,beta karoten, kalsiyum, A, C, K vitaminleri yönünde zengin bu sebze besleyici yönünden dolayı ‘küçük yeşil dev’ olarak adlandırılır. Adının hakkını veren besin değerlerine sahip brokoliye diyet listelerinde de sıklıkla yer verilir. Yapılan araştırmalar kalsiyumun kilo vermedeki etkisini kanıtladığından kalsiyum bakımından zengin olan brokolinin popülaritesi artmıştır. Zayıflamaya yarıdımcı olmanın dışında bağışıklık sistemini güçlendirme, kan şekerini dengeleme, vücuttaki aist dengesini sağlama, iltihap kurutma, sindirime yardımcı olma, kalp ve damar sağlığını koruma gibi faydaları vardır.
Brokoli nasıl zayıflatır?
Lif oranı ve besin değerleri yüksek olan brokolinin 150 gramı, yani bir porsiyonu yalnızca 39 kaloridir. Bağırsaklardaki safra asitleri liflerle etkileşime girerek sindirimi kolaylaştırır. Böylece hem besleyici yönüyle tok kalınmasını sağlar hem de metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur.
Brokoli nasıl tüketilmelidir?
Brokoliyi ister çiğ yiyebilir, ister haşlama, çorba, salata olarak hazırlayabilir ya da suyunu içebilirsiniz. Çiğ olarak tüketmek için brokoliyi sirkeli suda 10 dakika bekletip bol suyla durulamanız temizlenmesi sağlar.
Brokoli Haşlama
Eğer brokoliyi haşlayarak tüketilmek isteniyorsa besin değerlerini kaybetmem esi için haşlama süresi iyi ayarlanmalıdır. Yaklaşık beş dakika, sertliği gidene ve renkleri değişmeye başlayana kadar haşlanması yeterli olacaktır. Haşladığınız brokoliyi yoğurt, zeytinyağı ve çeşitli baharatlarla daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.
Brokoli Salatası
- 500 gram brokoli
- 2 diş sarımsak
- 1 demet maydonoz
- 1 fincan yoğurt
- 2 tatlı kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı: Brokoli, sarımsak ve maydonozu salata kasesi içine küçük parçalar halinde doğrayıp üzerine zeytinyağı ve yoğurt ekleyin. Sarımsakları rendeleyip tüm malzemeyi karıştırın. İsteğe göre tuz ilave edebilirsiniz.
Brokoli Çorbası
- 1 orta boy demet brokoli
- 1 orta boy havuç
- 1 küçük soğan
- 4-5 dal fesleğen
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı: Havuç ve soğanı küp şeklinde doğrayıp tencereye atın. Üzerine zeytinyağı ve fesleğen ilave edin, 5 dakika kavurun. Brokoliyi küçük parçalar halinde kesip tencereye ekleyin ve 2-3 dakika daha kavurun. 4-5 su bardağı su ilave edin. Brokoliler dağılmaya ve havuçlar yumuşamaya başlayınca çorbayı ocaktan alın ve mikserde ezerek püre haline getirin. İsteğinize göre limon suyu ve az miktarda tuz ekleyebilirsiniz.
0 Yorum