Teknolojinin giderek gelişmesi ile insan hayatındaki bir çok alışkanlık değişmiştir. Bunlar içerisinde günlük hayatta en çok göze çarpan meyveleri ve sebzeleri mevsiminde tüketme alışkanlığında yaşanan değişimdir. Buzlukların ve derin dondurucuların gelişmesi ve evlerde yer edinmesi ile meyve ve sebzeler her mevsimde tüketilebilir hale gelmiştir.
Bir kış sebzesi olan brokolinin, insan sağlığına oldukça faydalı olması ve kilo vermeyi kolaylaştırıyor olması çeşitli şekillerde tüketimini yaygınlaşmıştır. Ocak, Şubat ve Mart ayları brokolinin taze olarak bulanabildiği aylardır. Yılın geri kalan dokuz ayında taze brokolinin bulunması mümkün değildir. Her mevsim tüketme isteği ile brokoli de dondurulur.
Brokolinin dondurarak saklanması için iki yöntem vardır.
Haşlayarak saklama: Brokoli tüm tüketim şekilleri içerisinde pişirilen bir sebzedir. Bu nedenle dondurmadan önce brokolinin haşlanması yaygın kullanılan bir yöntemdir. Brokoliler yeterince temizlendikten sonra uygun görülen büyüklükte parçalara ayrılarak haşlanır. Brokoliler tamamen haşlanmamalı yarı çiğ kalmalıdır. Soğuduktan sonra uygun şekilde paketlenerek dondurucuya atılabilir.
Şok haşlama yöntemi: Bu yöntemde ise bir tencere içinde yeteri kadar su kaynatılır. Ardından uygun büyüklükte parçalara ayrılmış brokoliler kaynar suyun içerisine atılarak yaklaşık 2 dakika haşlanır. Ardından doğrudan soğuk suyla durulanarak şok etkisi yaratılır. Şoklama yapılırken her defasında en fazla yarım kilo brokoli soğuk suyun altına tutulmalıdır. Tamamen süzüldükten sonra hemen poşetlenerek dondurucuya atılır.
İki farklı yöntemle de brokolilerin dokuz ile on iki ay arasında muhafaza edilmesi mümkündür. İki yöntemde de dikkat edilmesi gereken nokta paketleme işleminin bir kerede tüketilecek miktara uygun olarak yapılmasıdır. Bu şekilde dondurucudan alınan sebze bir defa da pişirilerek kalite kaybı yaşanmadan tüketilebilir.
Dondurma işlemi yapılacaksa sebzenin mutlaka iyi temizlendiğinden emin olunmalıdır. Aksi takdirde dondurucu da dahi olsa bozulma yapabilir ya da sağlığa zararlı organizmalar üreyebilir. Herhangi bir bozulma görülmese dahi bir seneden uzun süre boyunca dondurucu da kalan brokolilerin tüketilmesi sağlık açısından faydası yoktur aksine zarar verebilir.