Botanikteki adı Ocimum basilicum olan fesleğen, uçucu yağlar açısından zengin, aromatik yaprakları ile baharat olarak kullanılan bir bitkidir. Kanın pıhtılaşması için gerekli olan K vitamini fesleğende bol miktarda bulunur. 2 yemek kaşığı taze fesleğen, önerilen günlük K vitamini değerinin %29’unu karışılar.
Anti-bakteriyel
İçerdiği linalol, sineol, öjenol, sabinen, mirsen ve limonen gibi maddelerle estragole listeria, stafilokoklar, E. coli, Yersinia enterocolitica ve P. aeruginosa da dahil olmak üzere zararlı bakterilerin büyümesinin önler.
Anti-enflamatuar
Bu özelliği ile romatoid artrit gibi ilgili sorunlarda rahatlama sağlar.
Ateş
Ateş başlı başına bir hastalık değildir. Vücudun enfeksiyonlara karşı mücadelede olduğunu gösteren bir belirtidir. Fesleğen, antibiyotik, antiseptik ve anti bakteriyel özellikleriyle vücudu viral ve mantar enfeksiyonlarına karşı korur. Ateşe neden olan patojenleri yok eder ve ateşi düşürür.
Solunum hastalıkları
Solunum sistemindeki virüs, bakteri ve mantar enfeksiyonlarını tedavi etmesinin yanı sıra içerdiği uçucu yağlar (kamfen, eugenol ve sineol) ile solunum yollarını açar. Kronik ve akut bronşit gibi solunum şikayetlerinde etkilidir.
Akciğer hastalıkları
C vitamini, kamfen, eugenol ve sineol gibi bileşiklerin yanı sıra antibiyotik etkisi ile akciğer enfeksiyonlarını tedavi etmeye yardımcı olur.
Kalp hastalıkları
C vitamini ve eugenol gibi antioksidanlar ile serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı kalp- damar sistemini korur. Kandaki kolesterol seviyesinin azaltılmasında faydalıdır.
Ağız bakımı
Ağızdaki mikrop ve bakterilerin % 99’undan fazlasını yok eder. Ağız yaralarını iyileştirir.
Diş bakımı
Diş ve diş etlerini korur. Diş çürükleri, plak, tartar ve kötü nefese neden olan bakterileri yok eder. Diş eti çekilmesini önleyen büzücü özelliklere sahiptir.
Böbrek taşları
Hafif bir idrar söktürücü olarak böbrek taşı oluşumuna neden olan vücuttaki ürik asit seviyesini azaltmaya yardımcı olur. İçerdiği uçucu yağlar ile böbrek taşların çözünmesini kolaylaştırır. Aynı zamanda idrara çıkma sıklığını artırarak, böbrekleri temizlemeye yardımcı olur.
Anti-Aging
A, C vitamini ve uçucu yağlar ile etkili bir antioksidandır. Hücresel metabolizmanın tehlikeli yan ürünleri olan serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan vücudu korur. Kanser de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara yakalanma riskini düşürür.
Bağışıklık
Virüs, bakteri ve mantarların neden olduğu enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Son yıllarda yapılan çalışmalar, fesleğenin HIV ve kanserojen hücre büyümesini inhibe etmesi açısından faydalı olduğunu gösterir.