Kilo vermenin güvenli yollarından biri düşük kalorili ama uzun süre tokluk hissi veren ve yağ yakmayı destekleyen besinlerle sağlıklı diyet listeleri oluşturmaktır. Bu sayede vücuda alınan kalori miktarı çok yüksek olmayacağından kalorinin yakımı da çok uzun sürmez. Üstelik bu tip beslenmelerin diğer avantajı da çok kısa sürede şok diyetler benzeri hızlı kilo vermek yerine azar azar ve sağlıklı şekilde kilo vemektir.
Kara lahana beslenme zincirinin güvenli besinlerinden biri olarak sıkça tüketilir. Özellikle diyet dönemlerinde ya da kilo kontrolünde bu bitki oldukça önemlidir. Kara lahana düşük kalorili özelliğiyle diyet yapan herkes tarafından bilinmektedir.
Karal ahananın içeriğinde bol miktarda A, C, B vitaminlerini bulundurur. Bu özelliğiyle karalahana, zengin vitamin içerikli besinler arasında gösterilir. Vitaminlere ek olarak mineral yönünden de zengin bir besindir.
Kara lahana yüksek oranda lif içerir. Lifli gıdaların öne çıkan en belirgin özelliği sindirilmelerinin zor olması nedeniyle midede fazla kalarak tokluk hissi vermesidir. Ayrıca lifli gıdala bağırsak hareketliliği sağladıkları için diyet dönemlerinin sıkça karşılaşılan sorunu olan kabızlık sorununun yaşanmasını önler.
Kara halananın bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinir. Diyet dönemlerinde vücuda alınan kalori miktarı düştüğünden özellikle kış aylarında diyetin olumsuzluklarının ilki olan halsizlik ve yorgunluk, arkasından hastalıklara kapıları açar. Bu dönemlerde sağlam ve dirençli bir bağışıklık sistemi daha da önem kazanır.
İçeriğinde yeterli vitamin, mineral, protein, karbonhidat içeriği bulunan bir diyet listesine kara lahanayı ekleyerek sağlıklı şekilde kilo vermek mümkündür.
Kara lahananın en ideal tüketim şekli çorba olarak hazırlanmasıdır. Kara lahananın bu şekilde tüketilmesi hem sağlıklı hem de lezzetlidir.
Karalahana çorbası için malzemeler
- 1 demet kara lahana
- 1 adet kuru soğan
- 5 diş sarımsak
- 2 adet kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı mısır unu
Hazırlanışı
- Kara lahanalar ince ince doğranır. Doğranan lahanalar 10 dakika süreyle suda haşlanır.
- Tencereye konan zeytinyağı, soğan, sarımsak, salça bir miktar kavrulur.
- Bu karışımın içine doğranmış kırmızı biberler ve haşlanmış kara lahanalar eklenir.
- Kısık ateşte 40 dakika pişrilir.
- Diyet döneminde çorbanın tuzsuz hazırlanması önerilir.