Kış aylarında yetişen kara lahana yaprakları yeşil renkli olan bir lahana çeşididir. Ülkemizde kara lahana bitkisinin yetiştiği illerin başında Ordu, Trabzon, Düzce, Artvin gelir. Karalahana Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında bolca üretilmektedir. İçerisindeki mineral ve vitaminlerden daha çok yararlanabilmek için bu aylarda tüketilmesi daha uygundur.
Karadeniz bölgesinde yaşayanların vazgeçilmez lezzeti olan karalahana B, C, E ve A vitaminlerini içermektedir. Ayrıca içerisinde bulundurduğu kükürt, bakır, demir, potasyum, magnezyum, kalsiyum mineralleri sayesinde sağlığa önemli etkileri bulunmaktadır.
İçerisinde çok çeşit vitamin mineral bulunmasına karşın çok az miktarda tiyosiyanat vardır. Tiyosiyanat, tiroide iyon akışını engelleyip guatr hastalığının ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Bu sebeple tıp uzmanları kontrolünde tüketmekte fayda vardır.
- Potasyum, kalsiyum ve magnezyum içermesi sebebi ile kemikleri güçlendirici etkisi vardır.
- Kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyen lupeol, sülforafan ve sinigrin gibi kimyasal maddeler içermektedir. Bu sebeple başta rahim, meme ve bağırsak kanseri üzerinde etkilidir.
- Mide ve bağırsak ülseri olmak üzere ülsere karşı koruyucu ve iyileştirmeye yardımcıdır.
- Kanı temizleyici özelliği vardır.
- İdrar söktürücüdür. Bu sayede vücuttaki zehirli maddeleri ve suyu idrar yoluyla dışarı atar.
- Kalp krizine karşı etkin bir rol oynar.
- C vitamini içermesi ile yaşlanmayı geciktirir.
- Sarılık ve safra kesesi hastalıkların da faydalıdır.
- Kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcıdır.
- İçerisinde bulundurduğu kükürt sayesinde yara, yanık vakalarında, o bölgeye iyice ezilmiş bir lahana yaprağı koymak, hem ağrıyı dindirir, hem de o bölgenin hızla iyileşmesini sağlar.
- Romatizma hastalarına iyi gelir.
- Kükürt ve vitaminler sayesinde kanı temizler, cildi güzelleştirir.
- Yorgunluğu ve kansızlığı giderir.
- Enerji vericidir.
- Öksürüğü keser, balgamı azaltır.
- İçerisindeki vitaminler sayesinde mide ve bağırsakların iç yüzeyini korur.
- Zayıflamada ve selülit tedavisinde kullanılır.
- Vücut direncini arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Mikrop öldürücüdür.
Kara lahana yemeklerde kullanımının yanı sıra haşlandıktan sonra suyu da içilebilir. Haşlanmış lahananın suyu nezle ve öksürüğe iyi gelir. Ayrıca vücuttaki toksinlerin atılmasına da yardımcı olur. Karalahana suyu bağırsak iltihaplarına karşı koruma etkisi vardır.