İstiridye Mantarı Nasıl Yenir?


İstiridye Mantarı
İstiridye Mantarı

Doğada yetişebilen ve yenilebilen mantar türleri arasında yer alan istiridye mantarının %95’i sudur. En zehirsiz mantar türü içerisinde yer alır. Doğal antibiyotik özelliği bulunur. Yaklaşık 10 yıldır üretimi yapılan ve yavaş yavaş tanınan istiridye mantarı nerelerde kullanılır ve nasıl yenir?

İstiridye mantarı birçok yemekte ana malzeme olarak kullanılabilir. İstiridye mantarı ile yapılabilecek bir kaç özel yemek tarifi:

İstiridye Mantar Sote

Malzemeler:

  • Zeytinyağı, tereyağı, tuz, karabiber, kekik
  • Yarım kilo istiridye mantarı
  • Kıyılmış sarımsak
  • Elma sirkesi, limon suyu
  • Maydanoz

Yapılışı: Yıkanan mantarlar doğranır ve suyunun emmesi için havlunun üzerine serilir. Büyük bir tavada zeytinyağı ısıtılır ve üzerine doğranmış mantarlar eklenir. Kızarana kadar mantarlar pişirilir. Hepsi piştikten sonra üzerine tereyağı, kekik, sarımsak, karabiber ve tuz ilave edilir. Üzerine limon suyu ve elma sirkesi dökülür. Kısık ateşte sirke buharlaşıncaya kadar pişirilir. Son olarak maydanoz eklenip karıştırılır. Sıcak servis yapılır.

Güveçte İstiridye Mantarı

Malzemeler: 

  • 1 tane çarliston biberi
  • 200 gram istiridye mantarı
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tane domates
  • 1 tane soğan
  • Tuz, karabiber, salça, sıvı yağ

Yapılışı: Yıkanan mantarların suyu gitmesi için bir süzgeçte bir müddet bekletilir. Teflon tavada ısınmış yağda doğranmış soğanlar ve sarımsaklar eklenerek 5- 10 dakika kavrulur. Mantarlar birkaç parçaya bölünerek tavaya eklenir. Biberlerde eklenerek bir müddet kavrulur. Domatesler doğranarak üzerine eklenir. 5-10 dakika kadar kavrulmasını bekleyerek üzerine baharatlar eklenir ve güveç kaplarına paylaştırılır. Kapların üzerine bir miktar kaşar peyniri serpiştirilir ve 170 derece önceden ısıtılmış fırına verilir. Üstü kızarana kadar pişmesi beklenir.

Fırında İstiridye Mantarı

Malzemeler: 

  • 400 gram istiridye mantarı
  • Zeytinyağı, tuz, karabiber ve limon suyu

Yapılışı: Yıkanmış ve kök kısımları kesilmiş mantarla fırın tepsisine yayvan bir şekilde dizilir. Üzerine tuz karabiber ve zeytinyağı eklenerek kızgın fırına verilir. 30 dakika piştikten sonra üzerine limon suyu sıkılıp servis edilir.


Like it? Share with your friends!

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir