Mantar ülkemizde çok sık kullanılan bir sebze olmasa da, tat olarak genel anlamda sevilerek tüketilen bir gıdadır. Özellikle bu gıdanın içeriğindeki protein miktarının pek çok gıdaya göre daha yüksek olması tüketimi açısından büyük önem arz eder.
İstiridye mantarı, halk arasında bilinen adıyla şapkalı mantarlar ülkemizde çok görülen mantar türleri arasındadır. Ağaç gövdesi üzerinde yetişen bu istiridye mantarları sevilerek tüketilen ve çok yararlı mantar türü olarak göze çarpar. Çok dayanıklı olmadığı için çabuk tüketilmesi gereken bu mantar türünün dayanıksız olmasının sebebi ise çabuk kurtlanmasından kaynaklanır.
Ülke sınırları içerisine bakıldığında çoğunlukla Bolu ve çevresinde daha çok yetişen istiridye mantarları diğer mantar türlerine nazaran şapka yapısıyla hemen dikkat çeker. Bu mantar türlerinin içeriğinde en çok dikkat çeken vitaminler B vitamini türleri içerisinde yer alan B1, B2 ve B3 vitaminleri ile vücudun bünyesinde üretemediği ve dışarıdan zorunlu olarak almak zorunda kaldığı C vitaminleridir. Bu vitaminler bazında ultra düzeyde olmasa da yine de çok zengin bir besin türü olan istiridye mantarları, aynı zamanda pek çok minerali de bünyesinde barındırır. Örneğin vücudun sinir iletimi ile kas dokusundaki enerji üretimi açısından önemli bileşenleri arasında yer alan sodyum, potasyum ve magnezyumun yanı sıra diş ve kemikler için önemli olan demir, fosfor ve kalsiyumu da iyi oranda içerir. Aynı zamanda yüzde 90 oranında su içeren istiridye mantarları, az oranda yağ içerdiği için kilo problemi yaşayanların rahatlıkla tüketebileceği bir gıdadır.
Mantarlar alındıktan kısa süre sonra tüketilmelidir. Özellikle de vitamin kayıplarının önüne geçebilmek için bu önemli bir husustur. Çünkü mantarlar ne kadar uzun süre tüketilmek için bekletilirse vitamin kayıpları o derece fazla olur. Mantarlar kültür mantarı şeklinde tüketilmeli, ancak marketlerde uzun süre beklemiş olanlar tercih edilmemelidir. Taze olarak alınan ve tüketilen mantarlar hem vitamin hem de mineral dengesi için son derece sağlıklı bir gıda ürünü olacaktır.
Herhangi bir mantar zehirlenmesine maruz kalmamak için kesinlikle yenilen mantar türevlerinin iyi tanımlanması gerekir. İstiridye mantarı olduğundan emin olduğunuz mantarları tüketmeniz sağlık açısından önemlidir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar görülebilir.