İnsan hayatının vazgeçilmez içeceklerinden biri de çaylardır. Son dönemde popüler olan yeşil çay ve beyaz çay da bunlardan bazılarıdır. Özellikle az işlem gören beyaz çay içerdiği yüksek oranda antioksidan maddelerle siyah çay ve yeşil çayın önüne geçmektedir.
Beyaz çay, üretimi sırasında az işlem görür ve okside olmaz. Bu nedenle içerdiği bileşenleri kaybetmez. Etken maddeleri fazladır. Bir fincan beyaz çay 15 mg kafein içerir. Bununla birlikte siyah çay 40 mg, yeşil çay ise 20 mg kafein bulundurmaktadır. Yapılan çalışmalarda yeşil çaydan daha fazla antioksidan içerdiği görülmüştür. Bu sebeple birçok hastalığa faydası vardır.
Beyaz çay, flavonoidler gibi güçlü antioksidan maddeler içerir. Bu nedenle düzenli içildiğinde mide, cilt, karaciğer, prostat, yumurtalık, akciğer ve pankreas kanserleri riskini azalttığı görülür. Vücudun her gün karşı karşıya kaldığı serbest radikaller savunma sistemi zayıfsa hücre yapısına zarar verir ve DNA hasarlarına neden olurlar. Bu durum hastalıklara ortam hazırlar ve yaşlanmayı hızlandırır. Beyaz çay içerisindeki antioksidanlar vücudu serbest radikallerin zararlarına karşı korur. Damar sağlığını iyileştirir, kanı inceltir. Ciltteki kolajen ve elastin maddelerinin yıkımını önleyerek daha sağlıklı, sıkı ve esnek cilt oluşumu sağlar. Yapılan araştırmalarda görülmüştür ki beyaz çay her gün düzenli tüketildiğinde kötü kolesterol seviyesini düşürmekte, iyi kolesterol seviyesini artırmaktadır. Bakteri ve virüslerin düşmanıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığı, HIV gibi hastalıklara karşı korur. İçerdiği makul miktardaki kafein ile metabolizmaya canlılık verir. Vücudun sağlığını iyileştirir ve doğru beslenmenin yanında yağ yakımını uyararak kilo vermeye yardımcı olur. Yapılan çalışmalarda beyaz çayı düzenli içen kişilerin kemik yoğunluğunun ve kemik sağlığının daha iyi olduğu görülmüştür. İçerdiği yüksek flor ile dişleri güçlendirir. Dişlerdeki plak oluşumunu azaltır ve ağız kokusunu önler.
Nasıl Tüketilir?
Beyaz çay genellikle tek kullanımlık poşet çay şeklinde paketlenerek satılır. Bir fincan kadar su kaynatıldıktan sonra bardağa dökülür. Tek kullanımlık poşet beyaz çay içerisine atılır ve 3- 5 dakika demlenmesi beklenir. Demlendikten sonra çay poşeti içinden alınır ve içilir. Tercihe göre bal ile tatlandırılabilir.