Dut, dutgiller ailesine ait olan Morus türünün meydana getirdiği ağaçlara verilen ortak addır. Köken olarak Çin’e dayansa da dünyanın çeşitli yerlerinde üretilmesi yapılmaktadır. İnsanlara tarafından sık sık tüketilen ve tüketilmesi tavsiye edilen bir besindir. Çünkü dut kurusunun insanlara sağladığı birçok fayda bulunmaktadır. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olmasının yanı sıra kansızlığı da iyi gelmektedir. Ayrıca, kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitaminlerinin insanlara kazandırılmasına yardımcı olur.
Duttan uzun süre faydalanmak için bilinmesi gereken bir diğer husus da dut nasıl saklanması gerektiğidir. Çoğu kimseye göre dutun kurutularak saklanması en iyi yöntemdir. Bu yöntem ile uzun süre boyunca dutun tazeliğini kaybeden kalması mümkündür. Dut kurusunu sağlıklı bir şekilde saklamak için uygulanması gereken kurallar bulunmaktadır.
Dut kurusunun sağlıklı bir şekilde saklanması için neler yapılmalıdır?
- Dut kurusunu sağlıklı bir şekilde saklamak için ilk olarak dikkat edilmesi gereken kural dutun hava ile temas etmemesini sağlamaktır. Çünkü hava ile temas edildiğinde çok kısa süre içerisinde tazeliğini kaybedip bozulmaktadır. Hatta hava ile temas eden dutların yumuşamaya başladığı kolayca fark edilebilmektedir. Bu duruma dikkat edilmelidir.
- Kurutularak saklama dut için en iyi tercihlerden bir tanesidir. Kurutulan dutun hava almayacak şekilde cam kavanozlar içinde saklanması sağlanabilmektedir. Bu cam kavanozların güneş almayan, nemsiz ve serin ortamlarda saklanması tavsiye edilmektedir. Bu yöntem ile birlikte dut kurusunun uzun süre boyunca sağlıklı bir şekilde kalması sağlanabilmektedir.