Toplum sağlığını en çok etkileyen alışkanlıklardan biri olan sigaranın zararlı etkilerine maruz kalmamak için sigara kullanmayı bırakmak ve sağlıklı beslenmek önemli bir adımdır. Besinler sigaranın verdiği zararı önlemekte yetersiz kalmakla birlikte, vücut direncini artırmaya yardımcı olabilir.
Sigara İçenlerin Tüketmesi Gereken Besinler
Sigara ve tütün mamulleri tüketmek, hücre yapısına zarar veren serbest radikallerin meydana gelmesine neden olur. Serbest radikaller doku hasarı, hücre yaşlanması ve hücre ölümü gibi çok sayıda dejeneratif sürecin sorumlusudur. Sigara içenler kadar aynı ortamı paylaşan pasif içiciler için de sigara dumanı sağlığı tehdit eden bir unsurdur. Kandaki antioksidan bileşiklerin azalması, yaşlanma sürecini hızlandırır. Başta kalp damar hastalıkları, kanser ve diyabet gibi çok sayıda hastalığın ilerlemesinde serbest radikallerin zararlı aktivitesi söz konusudur. Ölümle sonuçlanan 8 hastalığın 6’sı kalp-damar ve solunum yolu hastalıklarından kaynaklanır. Bu hastalıkların oluşumunda tütün kullanımının önemli bir etken olduğu bilinir.
Sigara dumanındaki zehirli maddeler, vücutta oksidan etki gösterir ve serbest radikallerin oluşumunu hızlandırır. Bu maddelerin vücutta etkisiz hale getirilebilmesi için antioksidan adı verilen ve serbest radikal faaliyetlerine karşı savaşan besinlerin tüketilmesi önem taşır. Sigara içen kişiler, sigara içmeyen kişilere kıyasla daha fazla antioksidan maddeye ihtiyaç duyar.
Besinler arasında taze sebze ve meyveler antioksidan bileşikler açısından en önemli besin gruplarıdır. C vitamini, E vitamini ve beta karotenler vücutta antioksidan olarak çalışır. Serbest radikal faaliyetlerini önlemeye yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı koruma sağlar.
C vitamini kaynakları: Sigara içen kişilerin vücudunda, sigara içmeyen kişilere göre daha az miktarda C vitamini bulunur. Erkekler için günlük C vitamini ihtiyacı 90 mg, kadınlar için 75 mg’dır. Sigara içen kişilerin bu önerilere ek olarak 35 mg daha fazla C vitamini tüketmesi gerekir. C vitamini açısından zengin olan başlıca sebze ve meyveler domates, çilek, kivi, yeşil yapraklı sebzeler ve narenciyedir.
E vitamini kaynakları: Kan damarlarının esnekliği ve işlevini arttırmak için E vitamini alımını arttırmak da kalp damar hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur. Buğday ruşeymi ve buğday yağı en yüksek E vitamini kaynaklarıdır. Fındık, zeytin, ayçiçeği tohumu, yumurta, yeşil yapraklı sebzelerde ve bitkisel yağlar da E vitamini açısından zengindir.