Prostat, sadece erkeklerde yer alan ve üreme sisteminin bir parçası olan bir bezdir. Mesane ve dış idrar kanalı arasında konumlanmıştır. İki görevi mevcuttur. Görevlerinden biri boşaltım esnasında idrarı, idrar torbasının dışına taşımaktır. İkinci görevi spermleri koruyan, besleyen ve dişi üreme sisteminde ilerlemesini sağlayan, bir protein olan meni sıvısını salgılamaktır.
Erkek üreme sistemi için oldukça önemli olan prostat bezinde en sık görülen hastalıklar prostat kanseri ve prostat iltihaplanmasıdır. Ayrıca iyi huylu prostat büyümesi de rastlanan hastalıklar arasına girmektedir. Bu hastalıklar önemli ve erken teşhisi hayat kurtarıcı olabilir.
Bu hastalıklardan korunmak veya tedavi sürecini hızlandırmak için yediğimiz yiyeceklere dikkat etmemizde fayda vardır. Tüketebileceğimiz bazı besinler:
Prostata İyi Gelen Yiyecekler
- Protein içerikli beslenemeye özen göstermelisiniz. Tabi ki aklımıza ilk gelen kırmızı et tüketimidir. Fazla tüketildiğinde kalp ve damar hastalıklarına sebebiyet verebilecek olan kırmızı eti ideal ölçüde, düzenli ve uygun pişirme yöntemleri ile tüketebilirsiniz. Ayrıca protein miktarı yüksek olan soya fasulyesi ve soya unu gibi gıdaları tüketmekte fayda vardır. Nohut ve yer fıstığı da protein içeren besinler arasındadır.
- Prostatı korumanın bir diğer yolu testosteron seviyesini yüksek tutmaktır. Meyan kökünün testosteron seviyesini yükselttiği kanıtlanmıştır fakat günde 100 gr dan fazla tüketimi başka hastalıklara sebebiyet verebilir.
- Antioksidan açısından zengin meyve tüketimi sadece prostatı değil tüm vücudunuzu korumaya yarar sağlar. Mevsim meyvelerinin hepsinden azar azar tüketmek yararlı olacaktır. Kavun, portakal, kiraz, kivi, karpuz, üzüm, çilek, erik, mango en bilinenlerdendir.
- Sebzelerde meyveler gibi antioksidan özelliktedir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir. Sebzelerden yeşil yapraklı olanlar besin değeri en yüksek olanlarıdır. Bunlar; brokoli, yeşilbiber, ıspanak, vb. sebzelerdir. Ayrıca antioksidan görevi olan bazı bitkiler: domates, havuç, lahana, patates, brüksel lahanası sayabileceğimiz bitkilerden birkaçıdır.
- Kabak çekirdeğinin prostata birçok faydası olduğu saptanmıştır. Testosteron seviyesinin düşmesini engelleyen maddeler içerdiği kanıtlanmıştır. Ayrıca içeriğindeki çinko prostat büyümesine engel olmaktadır.
- Isırgan otu prostat büyümesi sebebiyle oluşabilen idrar atımını bozukluklarını düzenlemektedir. Fakat fazla alımı zararlı olabilir. Bir uzmana danışmadan kullanılmamalıdır.
- Antioksidan özelliğinden bahsettiğimiz domatesin içeriğinde likopen bulunur. Likopen prostat kanserine yakalanma riskini azaltmaktadır. Özellikle güneşte kurutulan salçada bolca bulunmaktadır.
- Vücutta yaş ilerledikçe azalan selenyum çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Prostat kanserini önleyici etkisi olduğu bilinen selenyumu gıdalardan temin edebilirsiniz. Özellikle deniz ürünlerinde bulunmaktadır.
- Kanola yağı, ceviz yağı ve keten tohumu yağı prostatı korumaktadır. Günlük hayatınızda besinlerinize ilave ederek tüketmenizde yarar vardır.
Özellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan prostat sorunları için düzenli, dengeli ve bilinçli beslenmek oldukça önemlidir. Fakat hiçbir gıdayı gereğinden fazla tüketmemelisiniz.
Sağlıklı günler dileriz.