Isırgan otu ısırgangiller familyasında ait bir bitkidir. Çok yıllık otsu bir bitki olan ısırgan otunun boyu 20-80 cm yüksekliğindedir. Isırgan otu koyu yeşil bir renge sahiptir. Bitkinin tüylü yapraklarının kenarları dişlidir, sapları uzun bir haldedir. Tenle temas ettiğinde yakıcı bir his uyandırır. Isırgan otu yüz yıllardır sağlık amaçlı kullanılan bir bitkidir.
Isırgan Otunun İçerisinde Bulunan Vitamin ve Mineraller
A, C, E ve K vitaminleri ısırgan otunda bolca bulunur. Bitki mineral yönünden de zengindir. Isırgan otu bol miktarda potasyum, demir ve klorofil içerir. Bitkinin içerisinde asetil kolin, salisilik asit ve organik vardır. Yakıcı tüğlerinde ise karınca asiti, asetik asit, histamin ve enzimler içerir.
- 100 gram ısırgan otu içerisinde 45 kalori vardır.
- A vitamini değeri 10164 IU günlük A vitamini ihtiyacı karşılar.
- C vitamini 35 mg’dır. Günlük B vitamini ihtiyacının %58’ini karşılamaya yeter.
- E vitamini 3.44 mg’dır. Bu oran günlük E vitamini ihtiyacının %23’üne denk gelir.
- K vitamini oranı ise 778.4’dür. Isırgan otundan alınan K vitaminini günlük olarak alınması gereken miktarı karşılar.
Isırgan Otunun Sağlığa Faydaları
- Kronik eklem romatizmalarına iyi gelir.
- Ağrı ve eklem sertliklerini giderilmesine yardımcı etkileri vardır.
- Klasik ağrı ve yangı giderici ilaçların etkisini artırdığı yapılan çalışmalarda kanıtlanmıştır.
- İdrar yolu iltihaplarında fayda sağlar.
- Mesane taşlarının düşürülmesinde yarar sağlar.
- İdrar asitliğini dengeleyici özelliğe sahiptir.
- İdrar arttırıcı özelliğe vardır.
- Ödem söktürücü bir özelliği vardır.
- Kanı temizler ve kan yapmaya yardımcı olur.
- Demir eksikliğini giderilmesi konusunda olumlu etkileri vardır.
- İltihap giderici özelliğe sahip bir bitkidir.
- Romatizma ve gut hastalığının tedavisinde etkilidir.
- Romatizmal eklem sorunlarına iyi gelir.
- Teşhis konulamayan şiddetli baş ağrılarına faydalıdır
- Mide ve bağırsak ülseri tedavisinde etkilidir.
- Böbrek ve safra kesesi taşının düşmesine yardımcı olur.
- Alerjik reaksiyonlarda fayda sağlar.
Isırgan Otunun Nasıl Kullanılır
Isırgan otu yemeklerde, salatada kullanılabileceği gibi çay olarak da da tüketilir. Isırgan otu hazırlamak için bir tatlı kaşığı ısırgan otu yaprağı yeterlidir. İnce bir biçimde doğranan ısırgan otu yaprağı kaynamakta olan bir bardak suyun içine bırakılır. 10 dakika demlenir. Sonra süzülür. Ilıklaştıktan sonra taze olarak tüketilir. Karışım günde en fazla 4 kez tüketilir. Karışıma nane, kekik ve papatya ekleyerek kötü kokusu giderilir.