Birçok hastalığa iyi gelen ıhlamur sağlık açısından oldukça faydalı, bitkisel ilaçların yapımında kullanılan bir ağaçtır. Ihlamur ağacının yaprakları içerdiği antioksidanlar, vitaminler, besin öğeleri sebebiyle kurutularak çay halinde tüketilir. Özellikle kış aylarının vazgeçilmezi olan ıhlamurun kullanım alanı oldukça geniştir. İlaç yapımında daha çok ıhlamur ağacının gövdesi kullanılırken, günlük hayatta ıhlamur ağacının faydalarından yararlanmak için yaprakları kullanılır.
Ihlamur ağaçlarının boyutları yaklaşık olarak 15-30 metre civarındadır. Bu ağacın yapraklarının boyutu ise ortalama 5-10 cm’yi bulur. Ihlamur ağacının çiçekleri sarı renkteyken ve bu ağacın gövdesi gri – kahve renklerindedir. Ihlamur ağacının çiçekleri bahar aylarında açmaya başlar, bazen bu ağaçların çiçek açması Haziran – Temmuz aylarını bulabilir. Açan yapraklar çiçekleriyle birlikte toplanarak kurutulur ve çay olarak tüketilir.
Bir avuç kurutulmuş ıhlamur bir kupaya koyulur, üzerine sıcak su ilave edilir. Çayın demlenmesi için 10 dakika yeterli olacaktır. Çay demlendikten sonra içerisine doğranmış elma dilimleri, çubuk tarçın ve limon eklenebilir. Ihlamur çayı tüketimi günde iki fincanı geçmemelidir. Ihlamur çayı ara öğünlerde tüketebilineceği gibi eğer uyku sorunu yaşanıyorsa bu çayın rahatlatıcı, yatıştırıcı etkisinden yararlanmak için akşam yemeklerinden sonra da tüketilebilir.
Ihlamur yaprakları nezle, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, bronşitlerden kaynaklanan soluma bozuklukları, ateş ve baş ağrısına karşı kullanılır. Ihlamur balgam söktürücüdür. Ihlamur aynı zamanda yüksek tansiyon, aşırı kanama, kas ağrıları, idrar kontrol sorunları ve uykusuzluk gibi sorunları çözmek için kullanılır. Ihlamur ağacının kendisi ise cilt bozuklukları ve karaciğer hastalıkları ilaçlarının yapımında kullanılır.
Ihlamur çayının halk arasında da bilinen etkilerinden biri bu çayın rahatlatıcı etkisidir. Bu çay sinirleri yatıştırdığından aşırı stresli ve evhamlı kişilerce tüketilmesi önerilir. Uyku sorunu yaşayanlara önerilmesinin sebebi de ıhlamur yapraklarının rahatlatıcı etkisidir. Solunum yolu hastalıklarını tedavi eder, zararlı mikro organizmalar ve bakterilerle savaşır. Düzenli olarak günde bir bardak ıhlamur çayı tüketmek sindirim ve mide sorunlarını minimuma indirir.
Ihlamur tüketiminde dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta vardır. Hamileler veya emziren kadınların ıhlamur çayı tüketmesi önerilmez çünkü ıhlamurun hamile kadınlar üzerindeki etkisi yeterince iyi bilinmemektedir. Kalp hastalığı olanlar ıhlamur çayı tüketirken dikkatli olmalı, bu kişiler medikal danışma veya yardım almadan ıhlamur çayı tüketmemelidir. Her yiyecek ve içecek için geçerli olduğu gibi ıhlamur tüketiminde de fazlaya kaçılmaması gerekir. Aşırı tüketildiğinde ıhlamur vücuttaki bazı dengeleri bozabilir.