Solunum yolu sistemleri insan vücudundaki milyarlarca hücreye oksijen taşımakla görevlidir.
Solunum sistemi organları burun, gırtlak, nefes borusu ve akciğerlerdir.
Bu [Solunum sistemi organları] aracılığı ile vücuda alınan oksijen sayesinde sadece temiz nefes alınması sağlamaz. Aynı zamanda vücuttaki karbondioksitin de dışarı atılmasını sağlar.
Aynı zamanda solunum sistemi vücutta dolaşan kanın Ph değerini de düzenlemekle görevlidir.
Solunum yolu hastalıkları çok zaman önemsenmeyen küçük belirtilerle başlayan ancak önlem alınmadığında ciddi boyuta gelen önemli hastalıklardır.
Enfeksiyon belirtileri birden fazla şekilde kendini gösterebilir. Burun akıntısı en büyük belirtilerden olmakla birlikte boğaz yanması da en önemli solunum yolu hastalıkları belirtilerindendir.
Solunum yolu hastalıkları çok zaman önemsenmeyen küçük belirtilerle başlayan ancak önlem alınmadığında ciddi boyuta gelen önemli hastalıklardır.
Solunum yolu hastalıkları çok çeşitli olmakla birlikte farklı belirtiler de gösterebilmektedir.
- En önemli belirtileri arasında ateşlenme, üşütme, öksürük, boğaz yanması, vücutta halsizlik, el ve ayaklarda derman kalmaması, iştahsızlık gibi çeşitli belirtiler göstermektedir.
- Bazen bir tanesi görülürken bazen de hepsi birden görülebilmektedir.
- Bu hastalıklara yakalanmamak için sağlık ocaklarındaki grip aşılarından yararlanabilinir.
- Kış aylarında tüketilecek bitki çayları ve bol miktarda vitamin içeren meyvelerde sizleri koruyacak etki yapabilir.
SOLUNUM HASTALIĞININ BELİRTİLERİ GENELDE ATEŞ, AKINTISI VE BOĞAZ YANMASI OLARAK GÖZÜKEBİLİR.
Solunum Yolu Hastalıkları Nelerdir?
Solunum yolu ile ilgili birçok hastalık bulunmaktadır.
Larenjit, astım, akut bronşit, sinüzit, soğuk algınlığı, grip, en önemlisi akciğer kanseridir. Bu hastalıklar içerisinde en çok görülenler astım, bronşit, grip ve sinüzit gibi hastalıklar. Burun akıntısı genelde grip belirtisi olarak görülmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonu olan soğuk algınlığı ve grip son derece bulaşıcı hastalıklardır ve havadaki mikrobu soluyan herkese çok çabuk bir şekilde bulaşabilir. Grip hastalığının en büyük sebebi de Influenza isimli bir virüstür. Çok çabuk yayıldığı için grip salgınlarını önlemek mümkün değildir.
Solunum Yolu Hastalıkları Belirtileri
Solunum yolu hastalıklarında enfeksiyon belirtileri genelde ateş, burun akıntısı, boğaz yanması gibi birçok etken ortaya çıkabilir.
Vücutta halsizlik, boğazda tahriş ve ses kısıklığı, vücutta hafif ateş gibi belirtileri ortaya çıkar.
Boğazda yanma ve balgam en önemli belirtilerden biridir.
Solunum Yolu Hastalıkları Tedavisi
Burun akıntısı öksürük gibi solunum yolu hastalıkları tedavisinde mutlaka önce doktorunuza başvurmalısınız. Bu tarz hastalıklarda doktora gitmek yerine evde bitki çayları ile ya da kulaktan dolma bilgilerle tedavi yöntemleri tercih edilmektedir. Bu çok yanlış bir uygulama olduğu gibi hayatınızı da riske atmaktadır.
Tedavinin en önemli aşamasını allopathic ilaç denilen ilaçlar oluşturmaktadır. Ancak antibiyotikler iyileşme süresini kısaltmamaktadır. Sadece hastalığın ilerlemesini önleyerek yavaş bir iyileşme gerçekleştirecektir.
Doğal iyileşme çözümleri de mevcuttur. Üşütmelerde, griplerde ve soğuk algınlıklarında nane limon çayı gibi yollar da bulunmaktadır. Solunum yolu hastalığına yakalanan kişinin bol bol dinlenip yüksek miktarda vitamin takviyesi yapması önerilir.
Solunum Yolu Hastalıklarının Nedenleri
SOLUNUM YOLU HASTALIKLARININ BÜYÜK NEDENİ VİRÜSLER VE BAKTERİLERDİR.
Özellikle kış aylarında bir kişinin bu hastalıklara yakalanması etrafındaki herkesi hastalık riskine sokar. Özellikle grip mikrobu olan ınfluenza virüsü yayılım konusunda oldukça hızlıdır. İnsanlarla tokalaşma gibi yakın temasta bulunulduğunda ya da kapalı ortamlarda soluk alıp verme işlemleri sonucunda çok çabuk bulaşabilmektedirler.
Üst solunum yolu enfeksiyonu soğuk algınlığı olarak da bilinmektedir ve belirtileri hemen hemen griple aynıdır. Soğuk havada havayı sık bir şekilde alıp vermek bademcikleri üşütebilir. Bu da boğaz enfeksiyonuna neden olabilir.
Solunum Yolu Hastalıklarından Korunma Yolları
Kış aylarında özellikle boğaz enfeksiyonu konusunda hastalığa maruz kalmak istemiyorsanız soğuk havayı içinize çekmemeye özen göstermelisiniz. Portakal, mandalina gibi vitamin deposu meyvelerin fazlaca tüketilmesi vücut direncini daha da arttıracaktır.
- Boğaz enfeksiyonu için dışarı çıkarken ağzınıza ve kulaklarınıza saracağınız atkı sizi soğuk havanın ve etraftaki mikropların, virüslerin hastalık riskinden koruyacak ve hastalanmanıza, bademciklerinizi üşütmenize engel olacaktır.
- Burun akıntısı öksürük gibi belirtiler meydana geldiğinde ılık suyun içerisinde limon sıkarak mikropları öldürebilirsiniz.
- Ilık bir çay tüketerek boğazınızı rahatlatabilir ve hastalık mikroplarını öldürüp daha iyi korunabilirsiniz.
- Kalın giyinerek ve bol bol vitamin alarak vücudunuzdaki mikropları öldürebilir veya onlardan korunabilirsiniz.
Alt Solunum Yolu Hastalıkları Farkları
Alt solunum yolu hastalıklarında en çok görülen hastalık akut bronşittir. Kronik bronşit, zatürre gibi farklı hastalıklarda bu kategoride yer almaktadır. İyileşme süreci daha uzun olan bu hastalıkların tedavisi de diğer hastalıklara göre farklılıklar göstermektedir. Boğazda yanma ve balgam gibi etkileri bulunan bu hastalıklar daha uzun süreli ve kendini yenileyen virüslerin neden olduğu hastalıklardır.
Alt Solunum Yolu Hastalıkları Belirtileri
Bronşit, zatürre gibi hastalıkların içinde bulunduğu alt solunum yolu hastalıklarının belirtileri nefes almada zorluk, üşütme, burun tıkanıklığı ve aşırı titreme gibi faktörlerdir. Daha çok çocuklarda görülen bu hastalıklar soluk alıp vermede ciğerlerin işlevini tam yapamaması durumunda öksürük olarak ortaya çıkmaktadır.
Boğaz Enfeksiyonu Tedavisi
Boğaz enfeksiyonu tedavisinde ağrı kesiciler, antibiyotikler, bademcikleri aldırmak doğal tedavi yöntemleri kullanılabilir. Boğaz enfeksiyonuna yakalandığınızda aşırı sıcak ve aşırı soğuk besin içecek tüketmeyin. Sigara içilmesi ve içilen ortamlardan uzak durulması gerekir. Evde tedavi yöntemi uygulayacaksanız bir bardak ılık suyun içerisine elma sirkesi bir çay kaşığı tuz karıştırıp ara ara gargara yapın.
Bebeklerde Burun Akıntısı
Hava değişimlerinden çok çabuk etkilenen bebeklerde burun akıntısı çok sık gözlenmektedir. Kendi kendilerine burunlarını temizleyemeyen bebeklerin burun akıntısı onların daha da huysuz olmasına sebep olmaktadır. Kuruduğu zaman burun tıkanıklığına ve sonrasında nefes alma zorluğuna sebep olur. Bebeklerin ve çocukların nefes alıp vermesini zorlaştırdığı için uyku düzenini bozar.
Soluk Alıp Verme Güçlüğü
Astım, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlığı çeken insanlarda sıkça görülen soluk alıp verme güçlüğü en çok kış aylarında ve sigara içilen ortamlarda insanı rahatsız etmektedir. Soluk alıp verme güçlüğü yaşayan insanların nefes açıcı fısfıslar kullanılması önerilmektedir.
Bu hastalıklara yakalanan kişilerin temiz ve açık havada ya da havalandırılmış ortamlarda vakit geçirmeleri tavsiye edilmektedir. Naneli şekerlerde kısa süreli olsa da solunum yolu hastalığı esnasında soluk alıp verme güçlüğünü yenmenize yardımcı olacaktır.
Sigaranın Solunum Sistemi Üzerindeki Etkisi
Sigara özellikle nefes alıp vermeyi zorlaştırdığı ve boğazı tahriş ettiği için solunum yolları organları üzerinde son derece zararlı bir maddedir. Özellikle gırtlak kanserine sebep olmaktadır. Akciğer kanseri bir günde kaç tane sigara içildiği ile ilgili artış göstermektedir. Mesane, böbrek ve pankreas kanserlerine de sebep olmaktadır.
Akciğer kanserine yakalanan insanların %90’ı sigaradan kaynaklı bir şekilde olmuştur. Astım ve bronşit hastaları sigara kullanmasalar bile sigara içilen ortamda durmak nefes alıp vermelerini son derece zorlaştırmaktadır. Bu insanların temiz ve açık havaya ihtiyaçları vardır.