Enginar sebzesi hakkında bilgi
Enginarın kendisi çok uzun yüzyıllardır doğal bir sağlık ve şifa kaynağı olarak kullanılırken, kaçınılmaz olarak enginarın yaprağı da çok fazla sağlık alanı konusunda metabolizmaya katkı sağlamaktadır.
Enginarın yaprağı eski uygarlıklardan itibaren özel olarak sindirim sisteminde oluşan problemleri engellemek adına kullanılmış bir üründür. Enginarın üzerinde bulunan bu taç yapraklar, enginarın daha fazla tüketilen gövde kısmına nazaran toplam sekiz kat daha fazla sinarin isimli maddeyi içerir.
Enginarın yaprağının içeriği
- Az önce bahsettiğimiz bu sinarin maddesi, bireylerin vücudundaki kötü kolesterol oranını düşürerek öte yandan sindirim sisteminin de olması gerektiği gibi çalışmasına yardımcı olmaktadır.
- Bununla birlikte yağların daha kolay sindirilmesine de yardımcı olan enginar yaprağı, safra üretimini de uyarmaktadır. Bu nedenle safra taşı problemi olan bireylerin mümkün olduğunca az miktarda enginar yaprağı tüketmeleri önerilmektedir.
- Enginar yaprağının kısaca bahsedilen bu faydalarını koruyabilmesi adına mümkün olduğunca doğru hazırlanması ve doğru bir biçimde tüketilmelidir. Yani enginarı pişirirken mutlaka diri bir şekilde bırakılması, pişirme ürünü olarak da zeytinyağı kullanılmalıdır. Zeytinyağı önerisinin sebebi bu ürünün içeriğindeki A vitamininin yağ sayesinde çok daha kolay çözünebilmesidir.
Enginar yaprağı ekstraktı faydaları nelerdir?
- Enginar yaprağının ekstresinin içeriğinde, bireylerin yaşadıkları kabızlık problemlerine çözüm etkisi olan “dicaffeoylquinic” , “scolyoside” ve “sinarin” gibi maddeler bulunmaktadır.
- Sinarin maddesi çok büyük miktarda karaciğeti koruyucu etki göstererek vücutta bulunan zararlı etmenlerin karaciğerden de temizlenmesine ve enzimlerin tekrardan düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.
- Enginar yaprağının safra kesesinin doğal yollarla boşalmasını sağlayacak bir etkisi ve aynı zamanda safra yapımını tetikleyen de bir etkisi vardır. Bu etkisi sebebiyle fonksiyonel hastalıklarda kullanılmıştır.
- Hazımsızlık sorunu yaşayan bireylere ve mide yanması problemi olan bireylere enginar yaprağı kullanımı önerilmektedir.
- Enginar yaprağı üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde kandaki kolesterol miktarı yüksek olan kişilerin enginar yaprağı tüketmeleriyle birlikte bu seviyenin orta derecelere düştüğü gözlemlenmiştir.
- Kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.
- Sorunlu ciltler üzerinde düzenleyici ve yenileyici bir üründür.
- İyi bir antioksidan kaynağıdır.
- Diyabet hastaları için faydalı bir koruyucu üründür.
- Damarlarda oluşabilecek tıkanıklıklar enginar yaprağı tüketilerek doğal olarak tüketilebilmektedir.
- Kafeinle ilgili problemleri olan bireylerin gönül rahatlığıyla tüketme imkanları bulunmaktadır çünkü içeriğinde herhangi bir kafein ürünü bulunmaz.
- Midede oluşacak gaz problemlerini ya da şişlik problemlerini ortadan kaldırabilmektedir.