Enginar, besin değerleri açısından çok zengin ve faydalı bir sebze olup günümüzde de birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaktadır. İçeriğinde yüksek miktarda vitamin ve mineraller bulunduran enginar sağlık açısından çok önemli bir rol üstlenmektedir.
Enginarın içeriğine yakından bakacak olursak; protein, lif, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, manganez, magnezyum, A, B ve C vitaminleri açısından olduğu söylenmektedir. Bu içeriğiyle enginar; idrar sökücü olarak görev alır, fazla suyu vücuttan atar, böbrekleri çalıştırır ve böbrek kumlarını temizler, sindirime yardımcı olur, kalp ve damar sağlığını korumaya destek olur, beyin ve vücut yorgunluğunu gidererek dinlendirir. Bu yararlarına ek olarak enginarın yağ yakıcı etkisi de son araştırmalarda kanıtlanmış olup, kaynatılarak enginar ve kaynatırken kullanılan su tüketildiğinde, bu suya karışan amilaz enzimiyle karbonhidratlar yakılıp yağın çözülmesi de sağlanabilir.
Ayrıca enginar tam bir karaciğer dostu olarak da bilinir. Birçok açıdan karaciğeri korur ve karaciğer hastalıklarının iyileşmesini destekleyerek daha hızlı iyileşmesini sağlar. Özellikle enginarın yapraklarında bulunan sinarin (Cynarin) adlı madde karaciğere etkileri bakımından önemli bir rol oynarken; karaciğer, böbrek, safra kesesi ve bağırsakların çalışmalarını düzenliyor.
Karaciğere faydalarını sıralarsak, enginar;
- Safra akışını uyarır, toksinleri dışarı atmaya yardımcı olur.
- Yaprakları, kandaki kolesterol düzeyini belirleyen enzimin üretimi tetikler ve böylece kolesterol miktarını da düzenleyerek karaciğerin yükünü hafifletir.
- Karaciğerdeki kan dolaşımını hızlandırır, hücre bölümesini tetikler ve böylece gıdaların daha çabuk ve kolay enerjiye dönüşmesini sağlayarak karaciğerin kendini yenilemesini destekler,
- Karaciğerin temizlenmesini sağlar.
Enginar yaprağı/kökü kürü:
1- Enginarın kökünü ve yapraklarını alıp tabi ortamda 15 – 20 gün kurutun. Kuruyan sap ve kökleri rondodan geçirip toz haline getirin. Sonra bu tozları salatalar, yemeklerin üzerlerine döküp tüketmeye başlayabilirsiniz.
2- Bir adet orta boy enginarın alt yapraklarının tümünü kaynayan iki su bardağı dolusu suyun içine atın ve kısık ateşte beş dakika ağzı kapalı olarak kaynatın. Soğuduktan sonra süzerek suyunu için. Aç ya da tok olarak içebilirsiniz. Bu kürü bir ay süre ile haftada iki ya da üç gün uygulayın. Daha sonra isteğe bağlı olarak zaman zaman haftada bir kez tekrar edebilirsiniz.