Karaciğer dostu bir sebze olan enginar uzun saplara sahip büyük ve hoş bir görüntüye sahip bitkidir. Sebze olarak yenilen kısmı içerisindeki tomurcuk bölümüdür.
Bahar aylarında pazarlarda yerini alan enginarı taze olarak tüketmek mümkündür. Bunun dışında derin dondurucuda limonlu su ile birlikte bir poşet içerisinde saklanarak da kış ayları boyunca tazeliğini muhafaza ederek kullanılır.
Enginar; içerisinde A, B1, B2, B6 ve C vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, magnezyum ve çinko mineralleri bulundurur. Bu vitamin ve mineraller nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanı temizler. Kalp damar rahatsızlıklarında tedaviye yardımcı olur. Kalorisi çok düşük bir sebze olduğundan diyetlerde kullanımı oldukça yararlıdır. Lezzetli ve antioksidan özellikleri olan enginar sofralarda çeşitli şekillerde tüketilir.
Enginar Nasıl Yenir?

Çorbalarda, salatalarda, zeytinyağlı ve et yemeklerinde kullanılan enginar tek başına pişirilen bir sebze olduğu gibi bezelye ve iç bakla ile birlikte kullanılarak farklı lezzetler de elde edilir.
- Özellikle zeytinyağlı yemeği sıklıkla pişirilir. Oldukça hafif ve doyurucu bir yemek çeşididir. Üzerine bezelye ya da iç bakla eklenerek de pişirilir. Bu yemeği hazırlarken enginar bütün halinde kullanılabileceği gibi iri parçalara bölünerek de kullanılır. Bol soğan ilavesi ile pişirmek yemeğe farklı bir lezzet kazandırır.
- Haşlandıktan sonra rendelenerek ya da püre haline getirilerek çeşitli salatalarda kullanılır. Bunun dışında haşlandıktan sonra küp küp doğranarak hazırlanmasıyla çeşitli salatalara eklenebilir. Böylece içerisine girdiği her şeye hem vitamin hem de lezzet verir.
- Çiğ olarak da rendelenerek salatalarda tüketilebilir. Özellikle üzerine limon sıkılarak belirli bir süre kür halinde tüketilirse karaciğer yenilenmesine önemli bir destek sağlar.
- Enginarın parça ya da kuşbaşı etle hazırlanmış şekli özel günlerde ve davetlerde sofralarda farklı bir sunum olarak yerini alır. Aynı zamanda iyi bir alternatiftir. Çanak kısımlarına pişmiş etin ve hazırlanan sosun birlikte ilavesi ile yapılan bu yemek görüntü olarak oldukça iştah kabartıcı olacaktır.
- Lezzetli tadıyla soğuk meze olarak da hazırlanır. Haşlanıp, püre haline getirilen enginarlar sarımsak, mayonez, yoğurt, tuz ve dövülmüş ceviz ile birlikte karıştırılarak hazırlanır.
0 Yorum