pendik escortbostancı escortkadıköy escortankara escortataşehir escortWilliam Hill casinoMebbisçubuk escortistanbul escort bayanescort ankaracasibom girişistanbul escortdeneme bonusu veren sitelergrandpashabetgrandpashabetJojobet JojobetJojobet girişgaziantep escortgaziantep escorthacklinkgüvenilir slot sitelericasibomgates of olympushttps://www.wcle.org/https://www.birbuketmeyve.com/sweet bonanzacasinoplus girişCasibomCasibom girişgrandpashabet girisgrandpashabetgrandpashabetmarsbahisgüvenilir bahis siteleriasyabahis girişjojobetsahabetcasibom girişmatbetbetparkonwinmatbet girişholiganbetjojobetcasibomcasibomcasibomcasibomcasibomcasibomcasibomcasibomjojobetcasibomcasibomcanlı casinojojobetjojobet girişhacklinkextrabet giriş216venusbetjojobetimajbetcasibomcasibomjojobet günceljojobet girişcasibomcasibommarsbahismarsbahis girişjojobetgrandpashabet girişjojobetOnwinMaltepe otelkartal otelataşehir otelKadıköy günlük kiralık daireÜsküdar otelleriağva günlük kiralık daireMaltepe günlük kiralık dairependik günlük kiralık daireağva otellerikavbetdinamobetsahabetsahabet girişdeneme bonususahabetelitcasinodeneme bonusu veren sitelercasibomcasibomcasibomcasibomjojobetjojobet girişbelugabahiscasibom girişmeritkingpiabetcasibomcasibomcasibomcasibomjojobetcasibom

Börülce Nasıl Yenir?


Börülce
Börülce

Halk arasında karnıkara, siyahgöz ve böğrülce olarak da bilinen börülce, görüntüsü ile fasulyeyi andıran, vitamin ve protein bakımından zengin olan bir bitkidir. İçerisinde azot ve nişasta da bulunur.

Faydaları Nelerdir?

Ayaklardaki şişkinlikleri giderir. Yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir. Gözlerdeki zayıflığı giderir. Akciğere faydası vardır. İdrar tutukluğunu gidermeye yardımcıdır. Mesanedeki taşların düşmesine yardımcı olur. Ağız ve dildeki iltihapları giderir. Yanıkları iyileştirme özelliği vardır. Kökü kaynatılarak içilirse kandaki şeker miktarını düşürür. Kansızlığa iyi gelen bir bitkidir.

Börülcenin Kullanımı:

Börülcenin salatası, yemeği ve turşusu yapılarak yenilebilir. Ayrıca haricen yanıklarda kullanılabilir.

  • Taze fasulye gibi yemeği pişirilebilir. Öncelikle börülceleri ayıklayıp temizleyin, büyük olanları iki ya da üç parçaya bölerek küçültün. Daha sonra bir tencerede bir domatesi iri doğrayarak kavurun. Börülceleri başka bir tencereye koyun ve üzerine kavrulmuş domatesleri ekleyin. Üzerini geçene kadar su ilave edin. Biraz tuz ekleyip suyu çekene kadar pişirin. Börülceler ılıdıktan sonra üzerine bir limonun suyu ve biraz zeytinyağı ilave edebilirsiniz.
  • Salata olarak da tüketilebilir. Bir bardak kuru börülceyi suda haşlayın. Haşlanan börülcelerin suyunu süzün ve ılıması için bekleyin. İçerisine bir adet domatesi küçük küçük doğrayın. Maydanoz, soğan ve dereotunu ince ince doğrayarak ekleyin. Üzerine limon suyu, zeytinyağı ve biraz tuz katarak karıştırın.
  • Börülcenin tohumları ile fava denilen özel bir yemek de yapılabilir. Bu yemek tohumların suda kaynatılıp ezilmesiyle yapılır. Bolca limon ve zeytinyağı ile terbiye edilir. Bu yemek çeşidinde börülce bulunmadığı zamanlarda bakla içi de kullanılarak da yapılabilir. Bu sebze çok besleyici ve faydalıdır.
  • Börülcenin çay şeklinde de tüketimi vardır. Ayrık otu ile börülce birlikte ezilir. Dört tutam börülceli karışım, bir tutam ılgın çiçeği, yarım tutam kadar nergis çiçeği konulur ve arı sütü ile tatlandırılarak  börülce çayı demlenir. Yemek aralarında bir fincan içilir.