Keşfi Güney Amerika’ya dayanan ve daha sonra tüm dünya da sağlık verici bir besin olarak tüketilen yer fıstığının vücuda faydaları hakkında bilmeniz gereken tüm her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.
Baklagiller ailesinden olan yer fıstığı, bünyesinde %40 ile %55 oranında yağ miktarı, %25-35 arasında protein, %20 oranında da karbonhidrat ve diğer mineral – vitaminleri bulundurmaktadır. Yer fıstığının ana kullanım yerlerini yağ sanayileri ve çerez üretimi olarak bahsedebiliriz. Yer fıstığının sapı kurutulmuş ot, kabuğu ise kömür sanayisinde kullanılmaktadır. Yer fıstığı 32 türe ayrılmaktadır. Yer fıstığının ilk keşfedilmesinin Güney Amerika Kıta’sında olduğu düşünülmektedir. Yer fıstığının bitkisi 50 santime kadar uzama gösterebilmektedir.
Eski zamanlardan bu zamana yer fıstığı bir gıda kaynağı olarak tüketilmeye devam edilmiştir. Sağlığa olan yararları keşfedildikten sonra bazı rahatsızlıklarında tedavisinde kullanılmıştır. Yer fıstığının kurutulduktan sonra uzun yıllar tüketilebilir olması büyük bir avantaj olarak görülmektedir. Dünya genelinde yetişen yer fıstığı çeşitleri farklılık gösterebilmektedir. Şekil ya da gramaj olarak farklılık gösterse de içerik, besin değeri ve yer fıstığının sağlığa olan faydaları farklılık göstermemektedir.
Yer fıstığı, kozmetikte, şekerleme ürünlerinde, yağ üretiminde, fıstık ezmelerinde ve kavrulmuş fıstık ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. İçerik olarak vücudun bir çok ihtiyacı olan besin ögelerini bünyesinde bulunduran yer fıstığının sağlığa bir çok faydası bulunmaktadır.
Birazdan sizlerle paylaşacağımız bilgiler ile yer fıstığının insan sağlığına faydalarını öğrenebilir ve beslenme programınıza yer fıstığınıda dahil edebilirsiniz.
Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir ?
Yüksek besin ögesi değerleriyle insan sağlığına büyük yararlar sağlayan yer fıstığı, kanser, safra kesesi taşları, sinir hastalığı, kötü kolesterol, fazla kilolardan kurtulma, kan şekerini düzeltme, inme riskini azaltma, bağışıklık sistemini güçlendirme, cilt ve saç sağlığına da iyi gelmektedir.
Kanser: Yapılan araştırmalara göre yer fıstığı kanser çeşitlerinden bazılarına karşı vücudu koruduğu kanıtlanmıştır. Mide ya da kolon kanserine karşı üstün bir koruma sağlamaktadır. Kansere yakalanma riskini azaltan yer fıstığı vücuda fayda sağlar. Düzenli olarak yer fıstığı tüketen insanlarda en az %30 oranında kanser riskinin azaldığı görülmüştür.
İçerisinde yüksek oranda polifenolik bulunan yer fıstığı mide kanserine karşı da iyi bir koruyucudur.
Safra kesesi taşları: Düzenli olarak tüketilen yer fıstığı safra kesesinde oluşabilecek taşları engellemektedir. Ayrıca yer fıstığı tüketmek safra kesesindeki taş nedeniyle görülen ağrıları da azaltarak vücuda fayda sağlamaktadır.
Sinir hastalıkları: Polifenolik asit içeriği olarak yüksek değerlere sahip olan yer fıstığı merkezi sinir sistemi hastalıklarının oluşmasını önlemektedir. Sinirlerin daha düzenli fonksiyonlar göstererek çalışmasını sağlayan yer fıstığı aynı zamanda ilerleyen yaşlardaki alzheimer riskini de azaltmaktadır. Bu nedenle yer fıstığının vücuda faydaları vardır.
Kötü kolesterol: Kötü kolesterol miktarını düşürücü etkisi bulunan yer fıstığı aynı zamanda iyi kolesterol miktarını da üst seviyelere çıkarmaktadır. İçerisinde doymamış yağ asitleri ve oleik asitler bulunduran yer fıstığı kalp rahatsızlıklarına karşı da vücuda faydalıdır.
Fazla kilolardan kurtulma: Obezite probleminden kurtulmak isteyen insanlar kesinlikle yer fıstığı tüketmelidirler. Özellikle de kadınlarda görülen kilo problemlerini çözücü etkiye sahip olan yer fıstığı, uzun süren tokluk hissi yaratmasıyla diyet listelerinin favori besini haline gelmektedir.
Kan şekerini düzenler: Besin ögelerinin yüksek faydaları ile yer fıstığı tüketildiğinde kandaki şeker oranını düzenleyici bir etki yaratmaktadır.
İnme veya felç riski: İçerisinde doymamış yağ asitlerini bulunduran yer fıstığı, kalp ve damar dostu bir besin olarak faydalıdır. Kandaki kötü kolesterol miktarını düşüren ve ilerde yaşanabilecek damar tıkanıklığı sonrasında oluşabilecek kalp krizi, inme ya da felç riskini azaltan yer fıstığının faydaları oldukça büyüktür.
Bağışıklık sistemini güçlendirir: Yüksek antioksidan içeriğe sahip olan yer fıstığı, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri metabolizma ile buluşturarak daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmamızı sağlamaktadır.
Sağlıklı cilt: Yer fıstığının içerisinde yüksek miktardaki E vitamini ile tüketildiğinde cilt sağlının daha iyi olması yönünden fayda sağlamaktadır. Cildimizin temel sağlığı E vitamininden geçtiğinden dolayı yer fıstığı tüketerek kendisini daha çabuk yenileyen ve yaşlı görünmeyen bir cilde sahip olabilirsiniz.
Sağlıklı saç: Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir içeriğe sahip olan yer fıstığı, saçların daha bakımlı olmasınını, yumuşacık ve parlayan bir görüntüye kavuşmasını sağlayarak faydalı olur.
Yer Fıstığının Zararları Nelerdir?
Yer fıstığının sağlığa bir çok faydası bulunmaktadır fakat, düzensiz ve aşırı derece de tüketilen yer fıstığının bir takım yan etkiler ile birlikte vücuda zararları dokunabilir. Yer fıstığının zararları daha çok tüketen kişinin vücut sağlığı ile bağlantılı bulunmaktadır. Kolesterol rahatsızlığı bulunan insanlar tüketmeden önce doktorlarından fikir alabilirler.
Yer fıstığı olması gerekenden çok fazla tüketildiğinde yağ oranının yüksekliğinden dolayı cilt üzerinde sivilcelenmelere sebebiyet verebilir. Ayrıca gıda alerjisi bulunan kişiler de yer fıstığı tükettiklerinde zarar görebilirler. Bunun yanı sıra yer fıstığı, gereksiz yere fazla tüketildiğinde ise dengesiz kilo alımına neden olabilir.