Pikan cevizi tropikal bir meyvedir. Anavatanı Amerika’dır. Ilıman iklim kuşağını seven bir bitkidir. Meyve diğer kabuklu kuruyemişlerden çok daha fazla antioksidan içerir. Sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Pikan cevizi içerisinde bulunan antioksidan hücre hasarlarına karşı koruma sağlar. Özellikle kalp hastalıkları üzerinde koruyucu etkiler sağlar. Meyve alzheimer hastalığında da fayda sağlar. Pikan cevizi üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde, Parkinson hastalığı için de olumlu etkileri olduğu ortaya çıkmıştır. Pikan cevizi meme kanseri üzerinde de koruyucu etkiye sahip bir besindir.
Pikan cevizi vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir besindir. Meyvenin içerisinde bulunan vitaminler A, B1, B2, B3, B6, D, E ve P vitaminleridir. İçerisinde bol miktarda mineral de vardır. Bu mineraller ise fosfor, demir, çinko, elyaf, magnezyum ve sodyumdur.
Pikan cevizi ülkemizde yetişir. Meyve Akdeniz Bölgesi ve Güney Ege Bölgesinin sahile bakan kısımlarında yetiştirilir. Ülkemizde pikan cevizi denilince akla BATEM (Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü) gelir.
Pikan cevizi içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa faydalı etkiler sunar. Pikan cevizi mide asidini alır. Meyvenin mideyi rahatlatma etkisi vardır. Diyet yapanlar için oldukça sağlıklı bir ara öğündür. Pikan cevizi kalp ve damar sağlığı için de fayda sağlayan bir besinlerdendir.
Pikan cevizi yüksek tansiyon sorunu yaşayanlar için de mucize bir besindir. Meyve yüksek tansiyon sorununa iyi gelir. Pikan cevizi kan şekerini düzenleme de olumlu etkiler sunar. Şeker hastaları için günde 3 adet tüketmek yeterlidir. Meyvenin iştah açıcı özelliği vardır. İştahsızlık sorunu yaşayanların tüketmesi önerilir.
Pikan cevizi meyve olarak tüketilir. Pikan cevizinin yaprakları da sağlık açısından faydalıdır. Yaprakları çay olarak tüketilir. Yapraklar önce kurutulur. Kuru haldeki yaprak kaynamış suda demlenir. 1 litre su için 20 gram yaprak yeterli olur. Pikan cevizi kontollü tüketilmesi geren bir besindir. Meyve büyük oranda yağ içerir. Pikan cevizi yüksek kalorili bir besindir. Aşırı tüketilmesi şişmanlamaya yol açar.