Meryemanadikeni adıyla da bilinen devedikeni birçok dikenli bitkinin genel adıdır. Bitki papatyagiller familyasındandır. 30-130 cm boylarında uzayan devedikeni başçık, diken ve çiçek kısımlarından oluşur. Çok yıllıklı bu bitki genellikle yol ve tarla kenarlarında yabani olarak gelişir. Devedikeni yapısında etkin maddeler bulundurur ve bu nedenle pek çok sağlık sorununa karşı kullanılır.
İklim İsteği
Devedikeni her türlü iklim koşulunda yetişebilen bir bitkidir. Genellikle ılıman ve güneşli iklimler bu bitkinin yetiştiriciliği için idealdir. Devedikeni sürekli güneş alan bölgeleri sever.
Toprak İsteği
Devedikeni yabani olarak yetişen bir bitki olduğu için toprak seçmez. Ancak nemli topraklar bitki için idealdir. Her türlü toprak şartına uyum sağlayarak yetişebilen devedikeni en verimli olarak organik madde yönünden zengin topraklar üzerinde yetişir.
Ekimi
Devedikeni tohum ile yetişir. Mart ve Nisan aylarında tohumlarını direkt olarak bahçeye ya da tarlaya atılarak dikilebilir. Devedikeni eğer saksıda ya da seralarda yetiştirilecekse ekim Şubat ayı içerisinde yapılır. Eğer fide olarak devedikeni yetiştirilecekse fideler Nisan ayında bahçelere veya tarlalara dikilir.
Hasat
Devedikeni Ağustos ayından itibaren hasat edilmeye başlanır. Hasat Ekim ayına kadar devam eder ve olgunlaşan çiçek kafaları toplanarak hasat yapılır. Hasat edilen çiçekler kurutulduktan sonra dövülür ve tohumları çıkarılır. Toplanan tohumlar ise porselen kaplarda muhafaza edilir ve kalan kısım kullanıma göre işleme girer.