Amberi Paris Toplama Kurutma Yöntemleri
Amberi Paris, kökleri mart veya ekim aylarında sökülür. Kökten ayrılan kabuklar ve aynı zamanda soyulan genç dalların kabukları ince kıyılır ve gölgede kurutulur. Amberi Paris içerisinde glikikoziti knizin, eterli uçucu yağ, musilaj ve flavonlar içerir. Ayrıca özellikle kök kabuğunda Berberin, Oxyberberin, Berbamın, Jatorrhizin gibi alkoitler bulunur.
Amberi Paris’in Faydaları
- Safra salgılarını arttırır.
- Kusmayı Önler.
- Sindirim sistemini güçlendirir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Amberi Paris’in Kullanım Alanları
Karaciğer fonksiyon bozukluklarında ve safra salgılarının uyarılması gerektiğinde öncelikle anımsamsı gereken bir ddröğdür. Özellikle safrakesesi iltihabı ve safrakesesi taşı rahatsızlıklarında çok başarılıdır. Karaciğer yetersizliğinden kaynaklanan sarılık hastalığına karşı da kullanılabilir. Hafif müshil etkisi olan ve acı maddeler içeren bir güçlendirici olduğu için, güçsüzlük ve bitkinlik durumlarında da, tüm bedeni temizleyici ve güçlendirici olarak kullanılmalıdır.
Bitkinin pek bilinmeyen önemli bir yönü de, büyümüş olan dalağı normal büyüklüğüne kavuşturabilmesidir. Sıtmaya karşı kullanılabilir ve ayrıca iştah açıcıdır. Romatizmaya karşı da faydalı gelir.
Amberi Paris Nasıl Kullanılır?
Bir çay kaşığı dolusu ince kıyılmış amberi parisin kök ve dal kabuğunu orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir. Kaynamaya başlayınca ocaktan indirilerek 10-15 dakika şifalı bitkinin özünün alması beklenir daha sonra süzerek kullanıma hazırlanabilir.