İmparatorun pirinçi olarak da bilinen siyah pirinç antik dönemde bile kullanılmıştır. Binlerce yıl önce kullanılmaya başlanılan ve bu güne kadar da sofralarda yer bulan siyah pirinç, Asya halkı arasında önemli ve temel bir üründür.
Olağanüstü besin faydalarının yanı sıra, siyah pirinç hakkında ilginç olan bir diğer şey de kökenidir. Antik Çin’de pirinç insanlar arasında zenginlik ve refahı simgeledi. Çin’de üretilen tüm pirinç çeşitlerinin dışında, siyah pirinç eşsiz olarak bilinidir.
Bu morumsu siyah renkli pirinç, kendine özgü rengini veren ve böbreklere, karaciğere ve mideye mükemmel sağlık getirdiği bilinen antosiyanin içerir. Bununla birlikte, sadece iyi bir sağlık ve uzun ömür sağlamak için imparatorlar için ayrılırdı. Yasak pirinç olarak adlandırılmasının nedeni, bu tür pirinç krallar içindi ve sıradan halkın tüketmesi yasaktı. Dahası, mahsul sınırlı miktarlarda yetiştirildi ve bu da Çinli soyluların, sadece en yüksek elit sınıf için bir kenara bırakarak her bir tanesini ele geçirmelerini sağladı.
Siyah pirinç aslında, koyu mor renkte, yapışkan olmayan orta taneli bir tahıl, biraz tatlı bir lezzete sahiptir. Siyah pigmentini veren güçlü bir antioksidan olan antosiyanin içerir. Bu, patlıcan, üzüm, yaban mersini, acai meyveleri, mor lahana ve mor mısır renginden sorumlu olan aynı antioksidandır.
Siyah pirinç bol miktarda kepek kabuğunda ya da en dıştaki siyah pirinç tabakasında bulunabileceği bol miktarda bir antosiyanin kaynağı olduğundan, tüm tahılları tam olarak gösterdiğinden emin olarak etiketleri kontrol ederek % 100 tam tahıllı siyah pirinç aldığınızdan emin olun.
Siyah pirincin beyaz pirinçle karşılaştırıldığında daha yoğun ve rafine edilmediğini düşünürsek, pişirmek daha uzun sürer. En iyi sonuç için, bir saat ya da daha uzun süre suda bekletin. Suya batırdıktan sonra yıkayabilir ve iki bardak su anlamına gelen 2: 1 oranında pişirebilirsiniz.
Siyah pirincin antik dönemlerde yasak olmasının nedeni aslında besin yararıdır. O zamanın anlayışına göre sadece krallara layık olduğu için normal halkın tüketilmesine izin verilmezdir. Artık herkes bu pirinci yeme ayrıcalığını elde edebilir ve aynı sağlık yararlarını elde edebilir çünkü artık yasak değildir ve istediğimiz kadar alabiliriz.
Siyah Pirinç Antioksidanla Doludur
Hepimiz antioksidanların hücrelerimizde organlarımıza zarar verebilecek serbest radikallerle nasıl mücadele ettiklerini biliyoruz. Siyah pirinç, kalp-damar hastalıkları, kanser, iltihaplanma ve nörolojik bozukluklar gibi çeşitli hastalıkların önlenmesini sağlayan güçlü antioksidan antosiyanin açısından zengindir.
Siyah Pirinç Kalbi Korur
Siyah pirinç, arterleri temizlemede ve kalp krizlerini önlemede önemlidir. Çalışmalar, siyah pirincin atardamarları tıkayan aterosklerotik plak oluşumunu azalttığını göstermektedir. Aynı şekilde, siyah pirinçte bulunan fitokimyasallar, kandaki LDL veya kötü kolesterol ve triaçilgliserol konsantrasyonlarını azaltarak sağlıklı kolesterol düzeylerinin korunmasında da yardımcı olurlar.
Siyah Pirinç Sindirim Sağlığını İyileştirir
Tıpkı diğer bütün tahıl çeşitlerinde olduğu gibi, siyah pirinç de diyet lifleri açısından yüksektir. Şişkinlik ve diğer sindirim problemlerini önlemeye yardımcı olur. Siyah pirincin lif içeriği, bağırsak hareketinde düzenliliği arttırmak için sindirim kanalındaki atık ve toksinlerin vücuttan dışarı itilmesi açısından önemlidir. Aynı zamanda kilo kaybına yardımcı olur, çünkü uzun bir süre boyunca kendinizi tok hissetmenizi sağlar.
Siyah Pirinç Doğal ve Glütensizdir
Siyah pirinç doğal olarak glütensizdir. Glüten buğday, çavdar, arpa ürünleri, rafine taneler ve işlenmiş beyaz unlarda bulunabilen bir protein türüdür. Glütene karşı hassassanız, şişkinlik, kabızlık, ishal ve sızıntılı bağırsak sendromu gibi sindirim problemlerini önlemek ve ortadan kaldırmak için bu ürünleri siyah pirinçle değiştirmek akıllıca olacaktır.
Siyah Pirinç Kanda Şeker Emilimini Azaltır
Rafine edilmiş karbonhidratların tüketilmesi, siyah pirinç gibi tam tahıl yemekten daha fazla diyabet geliştirme riskine neden olabilir. Tanecik kepeği içindeki lif, glikozun vücut tarafından daha uzun süre emilmesine yardımcı olur. Siyah pirinç gibi tam tahıl ile beyaz pirinç, beyaz ekmek, makarna ve tahıl yerine ikame edilmesi, tip 2 diyabet geliştirme risklerini azaltabilir ve buna ek olarak kilo yönetiminde yardımcı olabilir ve sağlıklı enerji seviyesini koruyabilir.