pendik escortbostancı escortkadıköy escortankara escortataşehir escortWilliam Hill casinoMebbisçubuk escortistanbul escort bayanescort ankaracasibom girişistanbul escortdeneme bonusu veren sitelergrandpashabetgrandpashabetJojobet JojobetJojobet girişgaziantep escortgaziantep escorthacklinkgüvenilir slot sitelericasibomgates of olympushttps://www.wcle.org/https://www.birbuketmeyve.com/sweet bonanzacasinoplus girişCasibomCasibom girişgrandpashabet girisgrandpashabetgrandpashabetmarsbahisgüvenilir bahis siteleriasyabahis girişjojobetsahabetcasibom girişmatbetbetparkonwinmatbet girişholiganbetjojobetcasibomcasibomcasibomcasibommatbetcasibomcasibomcasibomjojobetcasibomcasibomcanlı casinojojobetjojobet girişhacklinkextrabet giriş216venusbetjojobetimajbetcasibomcasibomjojobet günceljojobet girişcasibomcasibommarsbahismarsbahis girişjojobetgrandpashabet girişjojobetOnwinMaltepe otelkartal otelataşehir otelKadıköy günlük kiralık daireÜsküdar otelleriağva günlük kiralık daireMaltepe günlük kiralık dairependik günlük kiralık daireağva otellerikavbetdinamobetsahabetsahabet girişdeneme bonususahabetelitcasinodeneme bonusu veren sitelercasibomcasibomcasibomcasibomjojobetjojobet girişbelugabahiscasibom girişmeritkingpiabetcasibomcasibomcasibomcasibomjojobetcasibom

Salatalık Nasıl Yenir?


Salatalık
Salatalık

Kabakgiller familyasında yer alan hıyarın bir diğer adı da salatalıktır. Kalorisi oldukça düşük bir gıda olan hıyar yüksek oranda su, A, C, E ve K vitaminleri ile kalsiyum, demir, manganez, fosfor mineralleri içerir. Özellikle yaz aylarında su ihtiyacını büyük ölçüde giderdiği bilindiğinden bol bol tüketmek sağlık açısından oldukça yararlıdır.

Mutfak kullanımında en yaygın olarak salatası ve turşusu yapılan hıyar, genellikle çiğ olarak tüketilir. Hıyar özellikle cilt ve karaciğer yenilenmesinde, böbrek sağlığı ve mide bağırsak sisteminin düzenlenmesinde oldukça faydalı etkilere sahiptir. Bol lif içerdiği için tok tutucu özelliği ve düşük kalorisi ile diyet listelerinde de sıklıkla yer alır.

Hıyar Mutfaklarda Nasıl Kullanılır?

Hıyar kullanarak çeşitli şekillerde salatalar hazırlamak mümkündür. En sık kullanıldığı tariflerden biri olan çoban salatası, domates, soğan, ve yeşil biberle birlikte hazırlanır. Üzerine zeytinyağı ve limondan oluşan sos dökülerek servis edilir. Bunun dışında birçok yeşil salata türünde, söğüş olarak kahvaltılarda domatesle birlikte servis yapılarak sofralara hem vitamin hem de lezzet katar.

Yoğurt, su, sarımsak ve tuz ile hazırlanan cacıkta da ana malzeme olarak hıyar kullanılır. Küçük küçük parçalar halinde doğranacağı gibi rende yapılarak da yoğurdun içerisine katılabilir.

Özellikle yoğurt ve mayonez ile hazırlanan meze çeşitlerinde kullanılır. Hazırlanan meze çeşitlerinde de yine rende şeklinde ya da küçük küçük doğranmış şekilde yer alır.

Çeşitli sandviç ve kanepede kullanılan hıyar, farklı doğrama şekilleriyle  lezzetinin yanında aynı zamanda estetik bir görüntü de oluşturur.

Kış hazırlıkları yapılırken en çok turşusu yapılan sebzelerden  birisi de hıyardır. Özellikle yazın bitmesine yakın hazırlanır. Kornişon adı verilen küçük boy hıyarlar tuz, sirke ve sarımsak ilavesi ile hazırlanarak kış boyunca tüketilebilir. Büyük boyda olan hıyarlar da aynı yöntemle hazırlanır.

Turşu yemeğe hazır hale geldikten sonra dilimlenerek servis edilir. Turşu  çeşitleri sadece hıyar kullanarak yapılabileceği gibi lahana, biber, domates gibi sebzelerle birlikte de hazırlanabilir.