En sevilen ve en çok tüketilen kuruyemiş çeşitlerden biri olan Antep fıstığının ana vatanı Şanlıurfa’dır. Türkiye’de ilk fıstık işletmelerinin Gaziantep’te kurulması sebebiyle Antep fıstığı olarak adlandırılmıştır. Bazı yörelerde şam fıstığı olarak da bilinen Antep fıstığı uygun koşullarda saklandığı takdirde lezzetini ve besin öğelerini uzun süre koruyabilir.
Antep fıstığı yağ ve protein açısından zengin bir yemiştir. İçerisinde %50 oranında yağ ve %20 oranında protein bulunur. Ayrıca taze Antep fıstığının %40’ı kuru kırmızı kabuklu antep fıstığının ise %4’ü sudan oluşur. Dalından koparılan taze Antep fıstıklarının uzun süre muhafazası mümkün değildir. Oda sıcaklığın tutulan Antep fıstığı hava ile etkileşiminden dolayı oksitlenir ve kabuğu kararır. Bu nedenle taze Antep fıstığı genellikle buzdolabında muhafaza edilir ve 15 gün içinde tüketilmesi tavsiye edilir.
Uzun süreli muhafaza için taze Antep fıstığının güneşte kurutulması gerekir. Kurutulduktan sonra Antep fıstığı lezzetini ve besin değerlerini 1 yıl süreyle korur ve bu süre içerisinde tüketilebilir. Hava sıcaklığının ve nemin deponun her yerinde eşit seviyede olması, Antep fıstıklarının bozulmaması için gereklidir. 0-10 derece sıcaklığa sahip ve nem seviyesi düşük depolarda muhafaza edilmesi gereken Antep fıstığı bu koşulların dışında hızla bozulur.
Türkiye için hem tüketim hem de ihracat açısından önemli bir yemiş olan Antep fıstığının muhaza koşulları, kaliteli ürün servisi için büyük bir önem arz eder.