Beyaz biber, üretilmesi zahmetli ve sağlık dolu bir bitki olması sebebiyle çok kıymetlidir. Ülkemizde pek bilinmeyen beyaz biberin vatanı Meksika, Orta Amerika, Hindistan, Malezya, Endonezya gibi bölgelerdir.
Beyaz biber ve karabiber aynı ağacın meyveleridir. Beyaz biber, ağacın iyice olgunlaşmış meyveleridir. Bu bitkiler toplanarak deniz suyunda veya kireçli suda bekletilir. Kabukları soyulup içinin kurutulmasıyla beyaz biber elde edilir. Karabiber ise, bu tırmanıcı bitkinin ham meyvelerdir. Bu bitkilerin güneşte veya hafif ateşte kurutulmasıyla karabiber elde edilir. Karabibere göre daha keskin bir kokuya ve daha hafif bir tada sahiptir. Bu nedenle günlük yemeklerinizde tıpkı karabiber gibi rahatlıkla kullanabileceğiniz faydalı bir baharattır. Sarımsı, grimsi bir beyaz olan beyaz biber, kullanıldığı sosların rengini değiştirmediğinden özellikle renk kaygısı olan yemeklerde tercih edilmektedir.
Son derece lezzetli bir baharat olan beyaz biberin faydaları:
- Başta Manganez, Demir ve K vitamini olmak üzere mineral ve vitamin açısından zengin bir bitkidir.
- Fenolik maddeler içerir. Anti-oksidan ve anti-bakteriyel özelliğe sahiptir.
- İçerisindeki ‘piperin’ adlı keskin ve yakıcı etkiye sahip madde nedeniyle uyarıcı ve kan dolaşımını hızlandırıcı etkiler göstermektedir. Bu özelliği sebebiyle zayıflamaya yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
- Terlemeyi artırır ve gaz oluşumunu azaltır. Bu sayede üre atımına yardımcı olur.
- Gıda tüketimi öncesi hidrolik asit salgılayarak sindirimi kolaylaştırmaktadır.
- Enerjisi çok yüksek olması sebebiyle günlük tüketildiğinde afrodizyak etkisindedir.
- Dalak ve pankreas sağlığına olumlu etkileri bulunmakla birlikte damar sertliğine de iyi gelmektedir.
- Alternatif tıpta mide ve bağırsak hastalıklarında ilaç olarak kullanılmaktadır. Ihlamur, çay, çorbayla birlikte tedavi amaçlı kullanılabilir.
- Et, balık ve özellikle tavuk yemeklerinde beyaz biberle marina edilerek etin hızlıca yumuşaması sağlanabilir. Ayrıca yumuşayan bu etlerin ızgarada kurumadan pişmesini sağlamaktadır.
- Çeşitli baharatlarla karıştırarak damak zevkinize uygun çeşni ve soslar yapabilirsiniz. Hazırlaması gayet basit olan puding, kek, bisküvi ve kurabiyelerinizin lezzetini hafifletmek için 4 adet muskat, 4 adet tane beyaz biber, 4 adet çubuk tarçın ve zevkinize göre tane karanfili değirmende çekerek kullanabilirsiniz.
0 Yorum