Dünyada en çok kullanılan baharatlardan biri olan karabiber tropik iklimlerde yetişen bir ağaçtan elde edilir. Bu ağaçtan elde edilen tohumlara işleme tekniklerine göre farklı renkler ve farklı aromalar kazandırılır.
Karabiber ve beyaz biber, farklı biber türleri olmayıp aslında aynı tohumdan ibarettir. Farklılık ise işleme teknikleri sırasında oluşur. Piper nigrum isimli ağacın meyvelerinden elde edilen biber taneleri, olgunlaşmadan toplanıp kurutulduğunda karabiber elde edilir. Hafif turunç aromasıyla sofralarımızda yaygın olan buruşuk ve siyah renkli karabiber taneleri, yeşil biber tanelerinin kurutulmuş halidir. Beyaz biber ise bu yeşil tanelerin olgunlaşıp kırmızı bir renk aldıktan sonra toplanmasıyla elde edilir. 15 gün boyunca suda ıslatılan kırmızı biber taneleri, bu süre zarfında üzerindeki zarı bırakır ve meyvenin içindeki beyaz tohum açığa çıkar.
Beyaz biberde hangi vitaminler bulunur?
7 gram (1 yemek kaşığı) öğütülmüş beyaz biber yaklaşık 21 kalori içerir. Önerilen, günlük vitamin ve mineral miktarını karşılama oranı ise şöyledir:
- C vitamini 1.5 mg günlük ihtiyacın %2’si
- Kalsiyum 18.6mg, günlük ihtiyacın % 2’si
- Demir 1.0mg günlük, ihtiyacın % 6’sı
- Magnezyum 6.3mg, günlük ihtiyacın % 2’si
- Fosfor 12.3mg, günlük ihtiyacın % 1’i
- Çinko 0.1mg, günlük ihtiyacın % 1’i
- Bakır 0.1mg, günlük ihtiyacın % 3’ü
- Manganez 0.3mg, günlük ihtiyacın % 15’i
Beyaz biberin faydaları nelerdir?
Piper nigrum tohumlarından elde edilen biberler, piperin adı verilen bir madde içerir. Bibere güçlü bir koku kazandıran piperin, çeşitli gıdaların sindirilmesi için gerekli olan mide salgısının artmasına yardımcı olur. Aynı zamanda çeşitli vitamin ve minerallerin vücuttan daha iyi emilmesi sağlar.
- Potasyum, kalsiyum, çinko, manganez, demir ve magnezyum gibi hayati fonksiyonlarda kullanılan, önemli mineralleri bol miktarda içerir.
- Kalp ve damar sağlığını destekler.
- Gaz sancılarını önler, bağırsak hareketlerini düzenler.
- Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Terletici ve idrar söktürücü özelliğe sahiptir.
- Anti bakteriyel ve antioksidandır. Hastalıklara karşı koruma sağlar, vücut direncini artırır.
- Vücuda enerji vermesinin yanı sıra içerdiği kapsaisin ile yağların daha hızlı yakılmasını sağlar. Kilo yönetimine yardımcı olur.