Pankreas kan şekerinin düzenlenmesinde rol oynayan hormonları salgılar. Bu hormonlardan insülinin salgılanamadığı ya da etkisiz kaldığı zamanlarda kandaki şeker hücrelere geçiş yapamaz ve kanda birikir. Kandaki şekerin gereğinden fazla birikmesi ise zehir etkisi yaratır ve tüm hücrelere zarar verir. Çevresel ya da kalıtsal nedenlerle ortaya çıkan bu problem şeker hastalığını oluşturur. Şeker hastalığı ile mücadele ederken tüketilen besinler büyük önem taşır.
Elma: İyi bir şekilde temizlenen, tarım ilaçlarından tamamen arındırılan elma kabukları soyulmadan tüketilmelidir. Kabuğa yakın bölgelerde bulunan kuersetin adlı antioksidan maddeler şeker hastalığına iyi gelirken, aynı zamanda elmanın verdiği tokluk hissi de vücut direnci açısından önemlidir. Tüm bu özelliklerinin yanı sıra bünyenin ihtiyaç duyduğu vitaminlerin bazıları da elmadan karşılanır.
Portakal: Tadı her ne kadar fazla tatlı gibi gelse de de glisemik indeksi oldukça düşük olan portakal, şeker hastalığına iyi gelen meyveler arasında yer alır. Üstelik portakal zengin C vitamin içeriği ile birlikte içerdiği serbest radikal hücreleri (flavanoid, terpen, glutatyon vb.) zararlı ajanlardan korur. Bu şekilde de şeker hastalığına karşı verilen mücadelede hücrelere gerekli destek sağlanır.
Vişne: İçeridiği antioksidanlar sayesinde şeker hastalığına iyi gelen meyveler arasında yer alan vişne, aynı zamanda tatlı yeme isteğini de bastırır. Kişinin bu konudaki yönelimini engelleyerek tatlıdan uzak durmasını sağlayan vişne söz konusu etkiyi ise içindeki antosiyaninler ile gerçekleştirir.
Erik: Yaz meyveleri arasında bulunan erik glisemik indeksi düşük olan bir diğer besindir. Barındırdığı vitaminler ve antidiyabetik etkileri ile vücut direncini artıran ve metabolizmayı destekleyen erik, aynı zamanda tokluk hissi de verir. Pek çok yönden yararlı olan bu meyvenin şeker hastalığına iyi geldiği daha önce yapılan çalışmalar ile de ortaya konmuştur.
Armut: Şeker hastalarının tüketebileceği meyvelerden biri de armuttur. Armut vücuda farklı yönden yarar sağlayan ve destek olan bir meyvedir. Diyabet hastalarının bu meyveyi tüketmelerinde herhangi bir sakınca bulunmaz.
Önemli Noktalar
- Şeker hastalarının meyve tüketimi sırasında yiyecekleri miktarlar önem taşır. Özellikle 15 gram karbonhidrat sınırı aşılmamalıdır.
- İki tatlı kaşığı kuru üzüm, bir muzun yarısı gibi çeşitli ölçüler hastalar tarafından standartlaştırılmalı ve buna göre bir beslenme planı oluşturulmalıdır.
- Şekerli ve diyabetik indeksi yüksek meyvelerden kaçınmak gerekir.