Zambakgiller ailesinin bir üyesi olan sarımsak tek yıllık ot formunda bir bitkidir. Pembe-beyaz çiçekleri temmuz ve ağustos aylarında açar. Tarihi taş devrine kadar uzanır. Tüm dünyada yoğun olarak üretimi yapılan aromatik bitkilerden biridir. Türkiye’de en fazla üretimi yapılan türü, beyaz-pembe kabuğuyla ünlü, uzun süre saklanabilen Kastamonu sarımsağıdır.
İklim: Ilıman iklime sahip bölgelerde yetiştirilen sarımsak, az nemli ve hafif kumlu topraklarda iyi gelişim gösterir. Bu bölgelerde kışın yetiştirilen bir bitkilidir. İklimin soğuk olduğu bölgelerde, bitki gelişimi durur ve dinlenme dönemine girer. Bu dönemde sarımsağın soğan kısmı besin ve su bakımından depo görevi görür. Sarımsağın çeşidine göre iklim ihtiyacı değişiklik gösterir. Kuru alanlarda yetişebilen türleri olduğu gibi, nem oranın yüksek hatta ıslak alanları seven sarımsak türleri de vardır.
Toprak: En ideal topraklar kumlu ve killi topraklardır. Sarımsaktan en iyi kalitenin alınabilmesi için toprağın germanyum ve selenyum mineralleri bakımından zengin olması gerekir.
Güneş: Sarımsak soğuklara karşı dayanıklı, güneş ışığına karşı duyarlıdır. İyi gelişebilmesi için tamamen güneş alması gerekir. Bazı türleri yarı gölgede de yetiştirilebilir.
Sulama: Bitkinin gelişim dönemi,Türkiye’de yağışların bol olduğu döneme denk gelir. Bu nedenle sulama ihtiyacı olmaksızın sarımsak yetiştirilebilir. Ancak yağışın yetersiz olduğu bölgelerde, yağmur sulama ile nem ihtiyacı karşılanabilir. Dikim sonrası ve gelişimin ilk dönemlerinde sulama yapılması yeterlidir. Sarımsaklar gelişip sararmaya başladığında sulama kesilmeli ve kuruma sağlanmalıdır.
Ekim: Sarımsak yetiştirmek için sarımsak taneleri kullanılır. İşlenip hazırlanan toprağa, sarımsak tanelerinin uç kısımları, toprağın üzerinde görülebilecek şekilde teker teker dikilir. Bu aşamada dişlerin ters dikilmemesine dikkat edilmesi önemlidir. Ters dikilen dişler gelişim göstermez. 1 metrekarelik alana yaklaşık olarak 80 adet sarımsak tanesi dikilebilir. Taze sarımsak için ortalama 150 adet diş dikilmesi yeterlidir. Taze sarımsakta diş sayısının artması, sarımsakların boy yapmaları ve yeşillenmelerine olanak tanır.
Hasat: Sarımsağın nasıl değerlendirileceği hasat zamanını belirler. Taze sarımsak için mayıs ve haziran ayları tercih edilir. Kuru sarımsak için yapraklarının yarısının kuruyup yatması beklenir. Temmuz aynın sonlarına doğru kuru sarımsak hasadı yapılır. Kuruyan dallar topraktan elle sökülerek çıkartılır. Baş kısımları, kuru dallardan temizlenerek ayrılır.
0 Yorum