Dünyanın birçok yerinde hem baharat hem de tıbbi bitki olarak yetiştirilen biberiye Akdeniz havzasında doğal olarak yetişen, kışın yapraklarını dökmeyen, çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Boyu 1-2 metre arasındadır. İlkbahar ve yaz ayları boyunca çiçek açar.
Biberiye Nasıl Bir Bitkidir?
En ucuz baharatlardan biri olan biberiye gıda sanayi dışında kozmetik ve ilaç sanayisinde de yoğun olarak kullanılır. Biberiyeden elde edilen uçucu yağ kas ve eklem ağrılarını hafifletir. Ateş düşürücü ve solunum yollarını yatıştırıcı bir etkiye sahiptir.
Çalımsı formdaki bir bitki olan biberiye, ince ve narin çok sayıda dala sahiptir. Mızrak şeklindeki yaprakları etli ve koyu yeşildir. Çiçekli dalları hasat edilip kurutulduktan sonra kullanılır.
İklim: Akdeniz iklimi koşullarında doğal olarak yetişen biberiye, sıcak ve güneşli yerlerde iyi gelişir. Kış soğuklarına karşı oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle rakımın çok yüksek olduğu bölgelerde biberiye yetiştirilemez. Yüksek rakımda ve deniz kıyısından uzak iç kesimlerde bitkinin uçucu yağ oranı düşer. Yazların sıcak ve kurak, kışların ise ılıman ve yağışlı geçtiği bölgelerde en iyi verim alınır. Karasal iklim koşulları dışında kışların serin geçtiği, sert donların görülmediği iklimlere de uyum sağlayabilir.
Toprak: Toprak isteği bakımından seçici değildir. Drenajı yeterli olmak şartıyla, hemen hemen her tür toprakta yetiştirilebilmekle birlikte, en iyi topraklar kireçli, kum ve tınlı topraklardır. Rüzgardan korunan, hafif topraklarda iyi gelişir.
Üretim: Biberiye için köklendirilmiş çelikler ile yapılan üretim en yaygın üretim yöntemidir. Tohumla üretim yaygın bir yöntem değildir. Yeni sürgünlerden alınan 12 cm uzunluğundaki çelikler köklendirilerek, 10 hafta sonra asıl yerlerine dikilebilecek hale gelir. Kök çürüklerinin olmaması için perlit kullanımı önerilir.
Genel bakım ihtiyaçları: Budamaya karşı dayanıklı bir bitkidir. Sulama ihtiyacı çok fazla değildir. Aşırı sulama kök çürüklerine neden olur. Sıcaklık değerlerine bağlı olarak 10 günde bir yapılacak sulama çoğu durumda yeterlidir.
Hasat: Biberiye çiçeklenme dönemine girdiğinde, çiçekli dalları ve yaprakları kesilir. Daha sonra direkt güneş almayan havadar bir yerde kurumaya bırakılır.
0 Yorum