Tatlı mayhoş tadı ile sabırsızlıkla çıkması beklenen yaz meyvelerinden biridir kiraz. Birçok vitamin mineral içermesi ile uzmanlar tarafından beslenmede yer alması gerektiği söylenmektedir. Yapılan birçok araştırma ile kirazın sadece meyvesinden değil çekirdeğinden, sapından, ağaç kabuklarından da yararlanılabileceği belirlenmiştir.
Kiraz A, B, C, K vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, demir minerallerini içermesi ile;
- Kanı temizler, halsizliğe iyi gelir.
- Böbrek kumlarını ve taşlarını dökücü etkisi vardır. Bunun için çekirdekleri öğütülüp yenmelidir.
- Kiraz suyu veya komposto halinde tüketimi kalbi güçlendirir.
- Kiraz kompostosu sindirim sistemini rahatlatır, gaz sıkıntılarını giderir.
- Bol miktarda besin lifi içermesi ile kabızlığı giderir.
- Kiraz sapı çay yapılıp içildiğinde vücutta tutulan fazla suyu atar.
- İltihap azaltıcı etkisi vardır.
- Kanın pıhtılaşmasını sağlar.
- Vücut için doğal ağrı kesici besinlerdendir. 20 adet kiraz yemenin 1 aspirin almaktan daha etkili olduğu yapılan araştırmalarca kanıtlanmıştır.
- Yatmadan önce kiraz yendiğinde melatonin hormonunu artırır ve uykuya daha kolay dalmayı sağlar.
- Antioksidan etkileri ile ciltteki yaşlanma görünümünü azaltır.
- Kalp damar sağlığını korur, kansere karşı vücudu güçlendirir.
- Yapılan bir çalışmada düzenli tüketildiğinde gut hastalığının neden olduğu ağrıları yüksek oranla azalttığı bulunmuştur.
- 100 gramı yaklaşık 60 kalori olduğundan kilo verme döneminde tercih edilen meyveler arasındadır.
Kiraz meyve şekeri içerir. Bu nedenle tüketiminde porsiyon miktarına dikkat edilmelidir. İçerdiği K vitaminin kan pıhtılaştırıcı etkisi vardır, bu nedenle kan pıhtılaşmasını önleyen ilaç kullanan kişilerin kiraz tüketmemesi gerekir. Potasyum içeriğinden dolayı böbrek hastaları dikkatli tüketmelidir.
Kiraz meyve şeklinde tüketilebileceği gibi yoğurt, kahvaltılık müsliler ve meyve salatası içerisinde de tüketilebilir. Kışın tüketilmek üzere dondurucuda saklanabilir veya kurutulabilir. Reçel, pasta ve tatlı yapımında, komposto yapımında kullanılabilir. Yıpranmış ciltler için kiraz ezilerek maske yapılabilir. Kiraz sapları kurutulup çayı yapılarak veya çaylara ilave edilerek tüketilebilir. Kiraz çekirdeği öğütülüp içilebilir.