İçeriğinde bol miktarda A, B1 ve C vitamini içeren kiraz sapı, kirazın kendisi, yaprakları ve ağaç kabuğundan sonra yararlı bitkiler arasında en önemlilerinden bir tanesidir. Toplanan kirazların yaş kısmı ve sap kısmı birlikte kurutulur. Ancak kışın kiraz saplarının kurumaması için kurutulurken iyice kurutulması gerekir. Kuruduktan sonra sapları bir kısma yaş kurusu bir kısıma toplanarak saklanır.
Kiraz Sapının Faydaları Nelerdir?
- Kilo sorunu olanlara kilo vermek için yararlıdır.
- Böbreklere faydalı gelir.
- Karaciğere iyi gelir.
- Kanı temizleyici özelliği vardır.
- Doğal idrar söktürücülerden bir tanesidir
- İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.
- Vücuttan fazla suyun atılmasına yardımcı olur.
- Sakinleştirici etkisi vardır.
En İyi Kiraz ve Kiraz Sapını Nereden Bulabilirim?
Ülkemizde kiraz yetiştiriciliğinin en son yapıldığı ve yurt dışı ihracatında önemli yerlerde bulunan Niğde Ulukışla’ya bağlı Darboğaz kasabasında Haziranın sonu ile temmuz ayının sonuna kadar yetişen napolyon türü kirazını tatmanızı tavsiye ediyoruz. Yine bu yörede toplanan kirazın ihracatlık kısmı satışa giderken 2.el olan küçük, bereli kirazlar ise sapları ile birlikte güneşin altında kurutuluyor. Kurutulduktan sonra sapını ve yaş kurusunu ayrı ayrı harmanlayan yöre halkı kiraz sapını çay olarak yaş kurusunu ise kışın hem komposto hem de çerez olarak tüketmektedir.
Kiraz Sapı Çayı Nasıl Yapılır?
Kurutulan kiraz saplarının iyice yıkanmasından sonra bir tutamını 1 su bardağı sıcak suyun içerisine atarak kaynatınız. Kaynadıktan sonra 15 dakika demini almasını bekleyiniz. Daha sonra süzerek kullanıma hazırlayabilirsiniz.