Dünyaca bilinen ve çoğu ürünün içeriğinde kullanılan bergamot, bir bitki türü olarak 16. yy.dan beri yetiştirilmektedir. Günümüzde bergamot en sık olarak yaydığı güzel aromalı koku için kullanılsa da, aynı zamanda bu meyvenin dışındaki kabukların soyulduktan sonra sıkılma işlemine alınmasıyla bergamot yağı elde edilir.
Bu aroma hem parfümeri piyasasında, hem kolonya piyasasında, hem meşrubat piyasasında hem de kozmetik piyasasının genelinde sıklıkla kullanılan ve beğeni alan bir aroması olarak yer almaktadır. Yetiştirilme amacı artık günümüzde tamamen bahsedilen bu tip ticari kaynaklarda kullanılması olmuştur.
Dünyada Gine, Fildişi kıyıları ve İtalya gibi ülkelerde yetiştiriliyorken Türkiye’de Bergama bölgesinde, Akdeniz’de ve Ege’de sıklıkla yetiştirilen bir ürün niteliğine kavuşmuştur.
Bergamot, turuçgil ailesinden olan daima yeşil kalan hoş kokusu olan bir şifalı bitkidir. Kabuklarının hoş kokulu olmasından dolayı esans elde edilir. Bu esans özellikle bergamot aromalı çay ve ilaç yapımında kullanılır.
Ülkemizde, Osmanlı zamanlarında yaşayan tıp adamlarının bergamot ağacını ve bergamot meyvesini sık sık pek çok hastalıkta şifa niyetine kullandığı bilinmektedir. Hastaların bu bitkinin çiçeğini ya da meyvesini koklamasıyla birlikte salgın şeklinde yayılan hastalıklardan kurtulduklarına dair bir inanış mevcuttu.
Aynı zamanda gıda alanında da çok tercih edilen bergamot, o zamanlardan günümüze hala gıda endüstrisinde de kullanılmaya devam etmekte, bergamot aromalı pek çok gıda şurubu, macun ya da reçel yapılmaktadır. Bu ürünlerin metabolizmada yemeğin hazmını kolaylaştırdığı; midede oluşan bulantıları yok ettiği ve mideyi daha kuvvetli bir yapıya soktuğu söylenmektedir.
Bergamot bitkisinin çiçekleri ve yapraklarının önemi
Bunların dışında bu bitkinin çiçekleri ve meyvesinin dışında yapraklarından da yararlanılmaktadır. Bu yaprakların çiğnenmesinin ağızdaki kokuyu giderdiği ve geçmişten günümüze sürekli olarak tavsiye edilen bir doğal yöntem olduğu bilinmektedir.
Bergamot bitkisinin tohumları da aynı şekilde belirli sağlık problemlerinin çözümü aşamasında kullanılmak üzere toplanır ve kurutulmaktadır. Özellikle zehirli hayvanların soktuğu bireylerde zehrin etkisini en aza indirmek için tohumlar ezildikten sonra suyun içerisine katılarak tüketilmektedir.
Bergamotun Faydaları
Bergamot bitkisinin her şekilde kullanımının faydalarından bahsettikten sonra bergamot çayı şeklinde tüketildiğinde sağladığı yararları da şu şekilde özetlemek mümkündür;
Bergamot çayı çok fazla yemek yenen dönemlerden sorna tüketildiğinde, midenin daha rahat bir sindirim süreci geçirmesine ve mide ağrılarının önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır.
Bergamot çayı yapıldığında bu çayda kullanılan bergamot yapraklarının oluşturduğu buharı solumak özellikle sinüzit hastalığı olan kişiler için, baş ağrısı çeken kişiler için, grip ve öksürük hastalıkları geçiren kişiler için iyileştirici bir ürün niteliğinde olmaktadır.
- Depresyona karşı yağı çok iyi gelir.
- Uyku bozukluklarına karşı iyi gelir.
- Rahatlatıcı özelliği vardır.
- Mikrop öldürücüdür.
- Böbreklerin istikrarlı çalışmasına yardımcı olur.
- Baş ağrısına iyi gelir.
- Sinüslere iyi gelir.
- Etkili bir idrar söktürücüdür.
- Gribe karşı etkilidir.
- Öksürük ve mide bulantılarına iyi gelir.
- Sindirim sistemini düzenler.
Bergamotun Kullanımı
Bergamot bitkisinin yaprağından, tohumundan ve tohumundan çay yapılabilmektedir. Eğer bitkinin tohumu veya yapraklarından çay yapılacaksa 2 kaşık, kabuklarından yapılacaksa 1 çay kaşığı yeterlidir. Normal sıcaklıkta suyun içine atılarak kaynatılır kaynadıktan sonra 15 dakika dinlendirilerek özünü alması beklenir. Daha sonra kullanıma hazırlayabilirsiniz.