Sakız ağacıgiller ailesine özgü bir bitki olan kaju tropikal iklim görülen yerlerde yetişir. Brezilya ve Hindistan kaju üretiminin en fazla yapıldığı yerlerdir. Kajunun meyvesi hızlı bir şekilde çürüdüğünden ekonomik değere sahip değilken, kaju fıstığı oldukça değerlidir. Değerli olmasının en önemli sebebi her iklimde üretiminin yapılamamasıdır. Enerji değeri yüksek bir besin olan kaju içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde insan sağlığına birçok fayda sağlar.
Kajunun Faydaları Nelerdir?
- Kaju yüksek oranda K vitamini içerir. K vitaminin en önemli fonksiyonu kanın pıhtılaşmasını sağlamasıdır. K vitamini eksikliğinde kanamalı hastalıklar sıklıkla gözlenir. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve hastalıklara karşı direnç kazandıran C vitamini de kajunun yapısında bol miktarda bulunur. Bunlara ek olarak kötü kolestorol seviyesini düşüren ve kan hastalıklarının önüne geçen E vitamini ile kalp ve deri hastalıklarını engelleyen B6 vitamini de kajunun yapısında yer alan vitaminler arasındadır.
- Vitaminlerin yanı sıra kajunun yapısında insan sağlığı için önemli olan mineraller de bulunur. Fosfor ve potasyum başta olmak üzere magnezyum, demir, sodyum, bakır gibi mineraller kajunun yapısında yer alır.
- Diğer kuruyemişler gibi kajunun da besin değerleri yüksektir. Enerji verici özellikleri bulunur. Öğün aralarında belli ölçülerde tüketildiğinde yorgunluk belirtilerini azaltır. Fakat kilo vermek isteyen kişilerin beslenme programlarında bulundurmaması gereken bir gıdadır.
- Yapısında bulunan bileşenler sayesinde kanserin oluşma risklerini azaltıcı etkileri vardır.
- Antioksidan özelliği ile hastalıklara karşı savaşmada oldukça etkilidir.
- Yapısında bulunan bakır sayesinde saç sağlığını olumlu yönde etkiler. Saç dökülmelerinin önüne geçer ve saçların parlak bir renk almasına yardımcı olur.
- Kemiklerin daha güçlü ve sağlıklı olmalarını sağlar. Özellikle gelişme çağındaki çocukların kaju tüketmeleri faydalıdır.
- Yapısında bulunan magnezyumun kasları ve damarları rahatlatıcı etkileri bulunur. Böylelikle kalsiyumun sinir hücrelerine geçmesini engelleyerek kemiklerde kalmasını sağlar. Bu sayede sinir sağlığına katkı sağlar.
- Yapılan araştırmalar sonucunda düzenli bir şekilde kaju fıstığı tüketen insanlarda safra taşı oluşumunun görülme riskinin daha az olduğu saptanmıştır.
0 Comments