Literatürde coriandrum sativum adıyla geçen kişniş maydanozgiller ailesine özgü bir bitkidir. Tek yıllık otsu bir bitki çeşidi olan kişniş maydanoza olan benzerliği ile dikkat çeker. Köken olarak Akdeniz ülkelerine dayansa da Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika’da da kişniş üretimi yapılır.
Eski Mısır ve Çin metinlerinde kişnişten önemli bir sağlık besini olarak bahsedilir.Günümüzde halen birçok sağlık problemiyle savaşmada kişnişten faydalanır. Kişniş tüketiminde aşırıya kaçıılmaması ve haftada iki ya da üç kez tüketilmesi gerekir.
Kişnişin Faydaları Nelerdir?
- Yapısında A, C, E ve K vitaminlerini içerir. A vitamini başta görme duyularını geliştirmek olmak üzere, saç ve cilt sağlığı üzerinde de etkilidir. Ayrıca kanser oluşma riskini azaltıcı etkileri vardır. İçeriğinde bulunan C vitamini ise güçlü antioksidan özelliği ile bağışıklık sisteminin güçlenmesini ve hastalıklara karşı daha iyi savaşılmasını sağlar. E vitamininin en büyük özelliği damar tıkanıklığını engelleyerek kalp rahatsızlıklarını önlemesidir. K vitamini ise kanın pıhtılaşmasını sağlar. Eksikliğinde sıklıkla kanamalı rahatsızlıklar gözlenir. Bu vitaminlerin vücuda alınması için kişniş tüketiminin yapılması önemlidir.
- Bu vitaminlere ek olarak yüksek oranda potasyum ve magnezyum minerallerini içerir.
- Şeker hastalığı olan kişilerin kişniş tüketmesi önerilir. Kişnişin kandaki şeker seviyesinde meydana gelebilecek dalgalanmaları önleyici etkileri vardır.
- Kişniş yüzyıllardır afrodizyak etkileri için kullanılır. Kadınlarda etkisini erkeklere oranla daha iyi gösterir.
- Regl dönemlerindeki ağrıları azaltır.
- Yapısında bulunan dodecenal adlı bileşen sayesinde vücudu bakteriyel hastalıklara karşı korur.
- Sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını sağlayan etkileri ve gaz söktürücü özellikleri bulunur.
- İştahın açılmasını sağlar. Kilo almak isteyen kişilere kişniş tüketmeleri tavsiye edilir.
- Civa metalinin vücuda verebileceği zararlı etkileri önler.
- Sinirleri yatıştırıp, sakinleştirici etki yaratır.
- Yüksek tansiyonu engeller ve tansiyonun normal seviyelerde kalmasına yardımcı olur.