Sindirim sisteminde görevli olan en önemli organlardan birisi de bağırsaklar… Eğer siz de yemeklerden sonra gaz sancısı, şişkinlik, hazımsızlık gibi sorunlar yaşıyorsanız aşağıdaki besinlere sofralarınızda yer açın.
Bakliyat Ürünleri
Bağırsakların sindirimi kolay bir şekilde yapabilmesi için yeterli oranda lif alması gerekir. Sağlıklı bir insanın günde 30 gram lif alması gerekirken kabızlık sorunundan şikayetçi olan kişilerin günlük 40 gram lifli gıda tüketmesi önerilir. Mercimek başta olmak üzere fasulye ve bakla lif bakımından zengindir. Bu besinlerin her birisinden günde birer bardak tüketmeniz daha kolay sindirim sağlar.
Fesleğen
Hazımsızlık sorunundan şikayetçiyseniz fesleğen önemli bir yardımcı besindir. Bağışıklık sisteminizi de güçlendiren fesleğen bağırsak enfeksiyonlarının oluşmasını engeller.
Sarımsak
Tarih boyunca ilaç yapımında kullanılan sarımsak kabızlıktan şikayetçi iseniz en başta tüketmeniz gereken yiyeceklerden biridir. Ayrıca stres nedeniyle meydana gelen sindirim sorunlarınızın giderilmesinde de oldukça etkilidir.
Havuç
A vitamini bakımından zengin olan havuç besinlerin daha kolay bir şekilde parçalanmasını sağlayar ve kan hücrelerini artırır. Uçucu yağ asidi bulundurduğu için bağırsak kanserini de önlemeye yardımcıdır.
Çilek
Lif bakımından zengin bir meyvedir. Bağırsaklarda oluşması muhtemel mantarları ortadan kaldırır. Antioksidan içerdiği için bağırsaklardaki zararlı maddelerin atılmasını kolaylaştırır.
Keten Tohumu
Toz olarak da tüketebileceğiz keten tohumu Omega-6 yağı bakımından çok zengindir. Mide yanması ve karın ağrısına neden olan bağırsak mikroplarının öldürülmesini sağlar.
Kuru Kayısı
Bağırsakların çözülmesini sağlayan kuru kayısı sabahları aç karnına tüketildiğinde çok etkildir. Mide spazmı, kabızlık ve hazımsızlık gibi sorunların tedavisinde baş rol oynar.
Muz
Posa ve lif içeriği yüksek olan muz günde bir defa tüketildiğinde bağırsakların iltihaplanmalara karşı daha kuvvetli olmasını sağlar. Kronik bağırsak hastalığı olan Crohn’a karşı da çok etkilidir.
Bal Kabağı
Çok iyi bir antioksidan kaynağı olan bal kabağı sindirimin kolaylaşmasında görev alır. Özellikle yaşlanma sonucunda oluşan sindirim sorunlarının tedavisinde kullanılır.
Patates
Suyu sıkılarak içildiğinde mide yanmasına karşı çok etkili olan patatesi haşlayarak da tüketebilirsiniz. Patatesin suyuna bir miktar zeytinyağı ve havuç suyu eklediğinizde bağırsaklarınızın çok daha iyi bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.