Her besin kaynağı farklı vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. Besin gruplarından sebzeler de vitamin ve mineral içerikleriyle çocuk ve genç gelişimi için oldukça önemlidir.
Ancak, bir çocuğun yeni bir lezzete alışması da zaman alır. Bir araştırmaya göre çocuğun yeni tada alışması için en az 13 defa o besini tatması, tat tomurcuğu adı verilen dildeki almaçların o besine alışması gerekir. Ebeveynlerin yılmadan, hemen her öğünde çocuğun tabağına sebze koymaları gerekir. Çocuğun tabağındaki sebzeden en az 3 ısırık alması, yeni tada alışması için başlangıç basamağıdır ve eğer sevdikleri bir yemek varsa tabaklarındaki sebzeyi bitirmeleri şart koşulabilir.
Ebeveynler çocuklarının sevmedikleri bir sebzeyi sevilebilir formlara sokmak için de çaba göstermelidir. Örneğin; çocukların sebzeleri batırabilecekleri dip soslar masaya konulabilir. Bu soslar, yoğurt, sadece limon ya da çok az sarımsak içeren yoğurt olabilir. Sos olarak ev yapımı mayonezleri de çocuklar sevebilir.
Sebzelerin üzerinde çocuğun sevdiği peynirler eritilebilir. Çocuğun bir türlü sevmediği karnabahar üzerinde, her sabah yediği kaşar peynir eritilirse çocuğun hoşuna gidebilir.
Sevilen yiyeceklerle sunma: Çocukların sebzeleri sevmeyi öğrenmeleri için sebzelerin ayrı ayrı lezzetlerini öğrenmeleri gerekir. Püreler, yoğun baharatlar sebzeleri maskeleyeceklerinden çocuk asla gerçek anlamda sebzenin lezzetini alamaz ve sebzeyi tanıyamaz. Ancak sebzeler sevilen yiyeceklerle birlikte sunulabilir. Örneğin; köfte ile birlikte bezelye ve havuçları sunmak gibi.
Ebeveynlerin ve rol modellerinin de sebze yediklerini görmek çocuk için ikna edici olacaktır. Çünkü ebeveyn hareketleri, söylemlerden daha etkilidir.
Bir diğer seçenek ise sebzeleri birlikte hazırlamak olabilir. Çocukların sebzeleri ayıklamaları ya da kısmen hazırlamaları sevmelerine yardımcı olabilir. Bir yemek kitabından yardım alınarak çocuğun seçeceği tarif birlikte uygulanabilir. Bu, çocuğun ilgisini çekecektir.
Bazen de belirli sebzeleri çiğ olarak tüketmek çocuğun hoşuna gidecektir. Örneğin kerevizin yoğun kokusu çiğ halde tüketildiğinde daha azdır. Bu nedenle yoğurtla salatası hazırlanabilir.
Sonuç olarak, ebeveynlere büyük görevler düşer. Tatlı ve atıştırmalıklar sınırlandırılarak, ana öğün doğru planlanarak ve en önemlisi sabırla, her seferinde başka bir yöntem denenerek sebzeler çocuklara sevdirilebilir.