Ekşi tadı, yeşil rengiyle ‘ekşimik, ekşimek’ olarak da bilinen kuzukulağı otsu bir bitkidir. Hemen hemen her yerde yaşayabilen bu bitki nemli bölgelerde ve kumlu alanlarda daha iyi yetişir. Haziran ve Eylül ayları arasında küçük çiçekler açmaya başlayarak doğadaki yerini alır. Tüysüz, yeşil yapraklarıyla en fazla 60 cm’ye kadar uzayabilen boyuyla genellikle çayırlarda, tarlalarda ya da ormanlarda ortaya çıkar.
İçinde yer alan maddeler
Kuzukulağı içinde barındırdığı birçok etken maddeyle bazı hastalıklara doğal olarak yardımcı olmaktadır. Yeşil renkli yapraklarında oksalik asit ve oksalat maddelerini barındırır. Köklerinde yer alan maddeler ise antrakinon türevleri, reçine, tanen, şekerlerdir. Bunların dışında içerisinde demir, fosfor gibi birçok mineral, A, B, C vitaminleri yer almaktadır.
Fayda sağladığı hastalıklar
- Kuzukulağından yapılan çay yüksek ateşin düşmesinde etkilidir.
- İskorbüt hastalığını önleyici etkisi kanıtlanmış bir bitkidir. İçerisinde barındırdığı C vitamini sayesinde bu hastalığın önüne geçilebilir. Ağız sağlığını korur ve diş etlerinin kanamasına, dişlerin dökülmesine engel olur.
- Böbreklerin çalışmasına ve idrara çıkma sorunu varsa idrar sökmede yardımcı olur.
- Kabızlık sorununda sabahları aç karnına tüketilen kuzukulağı bu problemi gidermeye yardımcı olacaktır.
- Kuzukulağının temizleyici etkisi de bulunmaktadır. Özellikle kanı temizlemede doğal yardımcıdır.
- Cilt hastalıkları için kullanılması gereken bir bitkidir. Sivilce, çıban, irin gibi cilt sorunlarında sorun olan bölgeye lapa halinde sürülmesi çözüm olacaktır. Ayrıca cilt lekeleri için de bu lapa kullanılabilir.
- Kuzukulağı, vücudun direncini arttırma, nezle, grip gibi hastalıklardan uzaklaştırma etkisiyle de bilinir.
- Anne sütünü arttırmak ve sütü çoğaltmak için emziren annelerin bol bol tüketmesi gereken bir bitkidir.
- Kuzukulağı sinir sisteminin güçlenmesine de yardımcı olur.
- Taze toplanmış kuzukulağı ezilerek güneş yanıklarının üzerine konursa güneşlenmeden sonra oluşacak lekelenmeyi ve acıyı engeller.
- Egzama ve sedef hastalıklarının giderilmesinde bir tutam kuzukulağı kaynatılır ve demlenmeye bırakılır. Daha sonra süzülerek günde 3 bardak içilir.
- Kuzukulağı romatizma, gut ve böbrek hastalıkları bulunan hastalar tarafından dikkatli kullanılmalıdır. Yoksa istenmeyen sorunlar ortaya çıkabilir.