Patlıcangiller familyasından olan patates yumrulu ve nişastalı bir bitkidir. Bu otsu bitkinin tüketilen kısmı yumrularıdır, geriye kalan kısımları ise zehirlidir. Patates bitkisinin en önemli özelliklerinden birisi vejatatif üreme ile çoğalmasıdır.
Orta boy yaklaşık 150 gramlık kabuklu bir patatesin içinde;
– Günlük C vitamini ihtiyacınızın yüzde 45’i,
– Muz, ıspanak ve brokoliden daha fazla olan potasyum (yaklaşık 620 mg),
– Günlük B6 vitamininin yüzde 10’u
– İz miktarda B1, riboflavin, folik asit, magnezyum, fosfor, demir ve çinko bulunur.
Bunların hepsi yağsız, sodyumsuz ya da kolestrolsüz şekilde yaklaşık sadece 110 kalori eder.
Günümüzde popüler olan düşük karbonhidratlı diyetler yüzünden patatese gereken değer verilmemektedir. Halbuki patates kızartması ve cipsi gibi işlenmiş patateslerin aksine tüm ve işlenmemiş patatesler çok az miktarda (yaklaşık 13 mg) sodyum içerirler.
Günlük hayatta patates tüketmek ise sağlığınız için çok faydalıdır. Obezite, diyabet, kalp hastalıkları ve genel olarak ölüm riskini azaltır; sağlıklı görünüşe ve saç tellerine, yüksek enerjiye ve genel olarak düşük bir vücut ağırlığına sahip olmanızı sağlar. İçerisinde bulunan demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik gelişimine ve kemik sağlığını korumaya yardımcı olur. Ayrıca içerdiği folik asitle kanser hücrelerinin oluşmasını engeller. Bunun sebebi folik asidin DNA oluşumunda ve onarımında önemli bir rol oynamasıdır. Tüm bu yararların yanı sıra patates sindirim sisteminizi de kuvvetlendirir. Bu özelliğini ise lifli bir bitki olmasına borçludur. Lifler kabız olmanızı önleyerek daha düzenli bir sindirim sistemine sahip olmanızı sağlar.
Patatesten en iyi şekilde faydalanmak için patatesi doğru seçmelisiniz. Seçeceğiniz patateste çürük ve üzerinde filiz olmamasına dikkat edin. Ayrıca sıkı, pürüzsüz ve yuvarlak patates ideal patatestir. Aldığınız patatesleri kuru ve karanlık bir yerde muhafaza etmeye özen gösterin.