Gut Hastaları Nasıl Beslenmelidir?


Beslenme

Gut hastalığı romatizmal hastalıklara örnek sayılabilecek bir hastalıktır. Bu gruptaki hastalıklar içinde en şiddetli ağrı hissettiren gut hastalığı daha çok erkeklerde görülmektedir.

Gut hastalığı kanda bulunan ürik asit miktarının artışı sonucu ortaya çıkar. Ürik asit miktarının artış göstermesinin çeşitli nedenleri vardır. Böbreklerdeki ürik asit atımının yetersiz olması, yanlış beslenme ve kandaki ürik asit düzeyinin nedensiz yükselmesi gibi durumlar nedenler arasında gösterilmektedir.

Bahsettiğimiz ürik asit eklemler arasında birikerek cam parçası ya da iğne gibi acı verir. Gut hastalığı yaygın olarak 40 yaşın üzerinde ve erkeklerde görülür. Kadınlarda görüldüğü durumlar daha çok menopoz sonrası dönemdir.

Gut hastalığının nedenleri arasında yanlış beslenmeden kaynaklı olarak kandaki ürik asit seviyesinin artmasını saymıştık. Gut hastalığını bu etkenden dolayı ortadan kaldırmak gibi bir şanstan bahsedecek olursak beslenme düzeninin acil olarak değiştirilmesi, yeniden şekillendirilmesi şarttır.

Gut hastalarına beslenme önerileri:

  • Gut hastalarını uzak durması gereken yiyecekler arasında birinci sırada sakatat ürünleri gelmektedir. Özellkle böbrek, beyin, kokoreç, dalak, işkembe yasaklılar listesinin ilk sırasındadır.
  • Sucuk, pastırma, salam, sosis gibi fazla tuzlu, ayrıca işlenmiş gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir.
  • Eğer gut hastası süt tüketmeyi seviyorsa tam yağlı sütlerden değil yarım yağlı ya da yağsız süt grubundan tercih yapmalıdır.
  • Yağda kızartılarak hazırlanmış yiyeceklerin tümü gut hastalarının kanındaki ürik asit seviyesini yükseltir. Bu nedenle yağda kızartılmış bütün yiyeceklerden uzak durmaları gerekir. Herhangi bir yemeği önce kavurup sonra pişirmek yerine direkt olarak haşlama ya da fırınlama yöntemi seçilmelidir. Gut hastaları için en sağlıklı yiyeckeler haşlama, fırınlama ya da sebzeleri çiğ olarak tüketme şeklindedir.
  • Mayonez, kaymak, krema gibi ağır tatlara sahip yağlı yiyecekler gut hastalarına tavisye edilmez. Onun yerine daha hafif meyveler tercih edilmelidir.
  • Hayvansal gıdaların tümü gut hastalarına yasaktır. Kuyruk yağı tereyağı, margarin bu gruba girer. Bunlar yerine en sağlıklı yağ zeytinyağıdır. Yemeklerde ve sofrada zeytinyağı tüketilmelidir.

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir