Patlıcangiller familyasından olan patates yumruları yenen otsu bitkiler grubundadır. Ana vatanı Güney Amerika’dır. Patatesi diğer bitkilerden ayıran en önemli özellik ise vejetatif yolla çoğalmasıdır. Toprağın altına bir parça patates konulduğunda patates kendini tamamlar ve bütün bir patatesi oluşturur. Daha sonra başka patatesler de oluşarak çoğalır.
Nişasta açısından zengin olduğu için çok önemli bir besin kaynağıdır. Buğday üretiminin yapılamadığı yerlerde patates ekmek yerine tüketilir. Beyaz ve pembe rengi arasında çiçekleri olan patatesin yenilebilen yumru gövdesi hariç geri kalan kısmı zehirlidir. B ve C vitaminleri ile kalsiyum ve potasyum içeriği bakımından zengindir. Bu mucize bitki sadece besin değeriyle değil hastalıklara olan tedavisi ile de bilinir. Patatesin tedavi ettiği hastalıklar nelerdir?
Özellikle patates suyunun içinde bulunan organik asitler, enzimler ve mineraller tedavi amaçlı olarak kullanılmasının en temel nedenidir.
- Patates suyu midede oluşan asitlenmeyi azaltarak ülser oluşumunu engeller. Ülseri azaltmak için kırmızı patates suyu tüketilmesi gerekmektedir.
- Sindirim sisteminin onarılmasını sağlar.
- Kabızlığı tedavi eder.
- Sürekli başı ağrıyan ve migren ağrısı çeken insanlarda patates suyu şikayetleri oldukça azaltmaktadır.
- Karaciğer rahatsızlığı çeken kişilerde karaciğer temizliği için oldukça faydalıdır. 150-200 gram patates suyu kahvaltlardan yarım saat önce içildiğinde karaciğer temizliği yapılmış olacaktır.
- Patates kabuğunun çay yapıp içilmesi, eklem iltihabı ağrısı çeken kişilerin şikayetlerini azaltmaktadır.
- Cilt lekeri, egzama, kaşıntılı ve kuru deri gibi hastalıklara iyi gelir.
- Romatizma ve eklem ağrılarına çok iyi gelmektedir.
- Balla karıştırılmış çiğ patates suyu içmek gıda zehirlenmelerine karşı oldukça etkilidir.
- Sindirim sisteminin doğru çalışmasını sağlar.
- Bir fincan patates suyuna biraz limon sıkılarak öğle ve akşam yemeklerinde önce içildiğinde safra taşı ve karaciğer yetersizliğine iyi gelir.
- Patates idrar sökücüdür. Kum ve taş dökmeyi kolaylaştırır.
- Yüksek tansiyon ve damar sertliğine çok iyi gelir.
- İçerisinde ki nişasta sayesinde kan şekeri yükseltir. Diyabet hastalarının çok patates tüketmemesi gerekmektedir.
- Basura faydalıdır.
- Albümin hastalarına şifa sağlar.
- Bağırsak solucanlarının düşürülmesine fayda sağlar.
- Kansere karşı koruyucudur.
- On iki parmak ülseri hastalığına fayda sağlar.