İçerisindeki yüksek lif ve protein oranıyla öne çıkan Chia bitkisi, son zamanlarda zayıflamak isteyenler için en gözde besinlerin başında yer alıyor. Latin Amerika’da bir hayli popüler olan bu bitki Maya dilinde “güç” anlamına geliyor. Minimum oranda kalori ve maksimum oranda besleyici özelliği olan bu bitki uzmanların en çok önerdikleri besinlerin başında geliyor. Tek bir tohumunda yaklaşık olarak %20 protein, %30 yağ ve %25 lif içeren chia glutensiz özelliği ile çölyak hastaları için de kurtarıcı besin görevi görüyor.
Mucizevi bir bitki olan chia tohumunu neden tüketmeliyiz?
- Omega 3 kasiyum ve antioksidan açısından oldukça zengin olan bu bitki sağlıkta tam bir mucize yaratıyor. Pek çok besinden azar azar yemektense chia tohumu tüketmek hem daha az kalori almaya hem de maksimum besin kaynağı ile vücudu sağlıklı tutmaya ön ayak oluyor.
- Yüksek lif ve protein içeriğinden dolayı yoğurt veya yulaf ezmesine az oranda serpilen bu bitki ile tüm günü tok geçirmek mümkün. Günlük lif ihtiyacınızı da sadece chia tohumu tüketerek karşılayabilirsiniz.
- Chia tohumu çok güçlü bir antioksidan olmasının yanında kalp ve damar sağlığını da koruyor. Kolesterol ve tansiyon oranlarını düzenliyor, bağırsakları temizlerken vücuda adeta detoks etkisi yapıyor ve kan şekerini düzenliyor.
- Eklem ağrılarına iyi gelen chia bitkisi spor sonrası tüketildiğinde kas gelişine de yardımcı oluyor. Ayrıca yorgunluk belirtilerini giderip enerji veriyor.
- A,K,D ve E gibi yağda çözünen vitaminlerin emilmesini kolaylaştırıyor. Sağlıklı diş ve kemiklere sahip olmamıza yardımcı oluyor.
Bu enerji ve sağlık deposu besini yer yaştan insan tüketebilir. Kalp sağlığını koruduğu için tansiyon ve şeker hastalarına önerilen chia bitkisi sağlıklı yaşamak isteyen ve formuna özen gösterenlerin de menülerinde yer vermeleri gereken bikilerden biri.
Chia tohumunun belirgin bir tadı olmadığı için her türlü yiyecek ve içeceğin üzerine serpilerek kullanılabilir. Özellikle yulaf ezmesi ve kahvaltılık gevreklere, süt ve yoğurtlara, meyve ve sebze sularına ilave edilerek tüketilmesi öneriliyor. Chia tohumunu bir bardak suda bir kaç dakika bekletip çekirdekler çok sertleşmeden içmek de diğer bir tüketme şeklidir.