Maydanoz çayı, antioksidan ve C vitamini bakımından zengin bir bitki çayıdır. Maydanoz çayı sayısız besleyici ve tıbbi faydaları için tüketilmektedir.
İki çeşit maydanoz yetişir düz yapraklı maydanoz ve kıvırcık yapraklı maydanoz vardır. İki çeşidi de yemek amacıyla kullanılır. Maydanoz aynı zamanda suda gövdeleri ve yaprakları kaynatarak çay yapmak için de kullanılır. Maydanoz çayı içmek şişkinliği azaltmak ve mide rahatsızlıkları yatıştırmak için birçok sağlık yararları vardır.
Maydanoz Çayının Faydaları:
⇒). Maydanoz çayının düzenli olarak tüketilmesi, gazın yanı sıra aşırı mukus ile mücadelede yardımcı olabilir.
⇒). İdrar söktürücü özelliklerinden dolayı, maydanoz çayı detoksifikasyon için sıklıkla kullanılır. Su tutma oranını düşürür ve vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
⇒). Maydanoz düzensiz menstruasyon döngüsü ve diğer menstrüel bozuklukların düzenlenmesinde yardımcı olan apiol olarak bilinen bir bileşim içerir.
⇒). Maydanoz çayının menstrüel ağrı ve krampları hafiflettiği görülmüştür.
⇒). Maydanoz C vitamini açısından yüksek olduğu için vücudun demir emilimine yardımcı olur. Bu, anemi muzdarip insanlar için çok yararlıdır.
⇒). Maydanoz çayı, diüretik özellikleri nedeniyle kilo kaybı diyetlerinde yaygın olarak kullanılır. Bununla birlikte, etkinliği henüz ispatlanmamıştır.
⇒). Maydanoz çayı, kan damar gençleşmesine yardımcı olur. Kan damarlarının elastikiyetini korur ve aşınmalarını ve yıpranmalarını düzeltmeye yardımcı olur.
⇒). Maydanoz çayı tüketimi sindirimi geliştirir ve halsiz bir karaciğeri temizlemeye yardımcı olur.
⇒). Maydanozun beta-karoten, folat ve vitamin B12 seviyeleri yüksektir. Bu vitaminler kandaki homosistein riskinin yanı sıra LDL kolesterol seviyesini de düşürür. Böylece bir kişinin kardiyovasküler sağlığını geliştirir.
⇒). Maydanozun bir infüzyonu da kronik yorgunluk yaşayan insanlar için önerilir.
⇒). Maydanoz, C vitamini bakımından zengindir ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu nedenle maydanoz çayı tüketimi artrit ve romatizma ile mücadelede yardımcı olabilir.
⇒). Maydanoz çayı ayrıca mesane enfeksiyonundan rahatsızlığın hafifletilmesinde de kullanılır.
Maydanoz Çayı Yan Etkileri:
1). Makarna çayı hamile kadınlar tarafından tüketilmemelidir çünkü düşük riski artırabilecek bir rahim uyarıcıdır.
2). Maydanoz çayının aşırı miktarda alınması bulantı ve kusmaya neden olabilir.
3). Maydanoz çayının fazla tüketilmesi ishale ve kanlı dışkılara neden olabilir.
4). Maydanoz çayının uçucu yağları toksiktir ve iç kullanım için önerilmemektedir.
5). Maydanoz çayı, psoralen adı verilen ve genellikle maydanozu kesicilerde bulunan fotodermatit reaksiyonuyla bağlantılı bir bileşim içeriyor.
6). Maydanoz çayı, oksalik asitte bol miktarda bulunur. Böbrek iltihaplanması olan insanlar tarafından kaçınılmalıdır.
Maydanoz Çayı Nasıl Yapılır: Maydanoz çayı iki farklı şekilde de yapılabilir, hem kuru hem de taze maydanozdan yapabilirsiniz, ama taze maydanoz çayı daha lezzetlidir. 1 bardak maydanoz çayı için 2 çay kaşığı ince doğranmış taze maydanoz yaprağı yeterlidir. Önce suyunuzu kaynatın sonra hazırladığınız maydanozu içine atın ve 5-6 dakika beklettikten sonra süzüp içmeye hazır hale getirebilirsiniz.
Maydanoz çayı tadı biraz acımsıdır, ve bu acı tadı düşürmek için demleme süresini 3 dakikaya düşürebilirsiniz. Veya yarım çay kaşığı bal ilave edebilir, ya da 2-3 damla limon suyu da ekleyebilirsiniz.