Yemeklerin olmazsa olması bir besin kaynağı ve vitamin deposu Maydanoz toplam 2000 şifalı bitkiler içerisinde özel bir yere bitkidir. Eski zamanlarda özellikle Yunanlılar tarafından iyileştirici amaçla kullanıldığından kutsal kabul edilmekteydi. Günümüzde de hala birçok rahatsızlıklara iyi geldiği uzmanlardan tarafından ispat edilmiştir.
Bol miktarda vitamin, kalsiyum, demir, fosfor ve kükürt mineralleri içeren Maydanoz, özellikle sindirim sistemini çalıştırıcı ve kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir. Bağırsan düzenleyici yapıya sahiptir. Maydanozun en büyük özelliklerinden biri cinsel isteği arttırıcı olmasıdır. Bol miktarda maydanoz tüketimi ile vücudun direnci artacak hastalıklara karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Ayrıca iştah açıcı özelliğinin yanında kansızlık rahatsızlığı olanlara iyi geldiği de bilinmektedir. Faydası saymakla bitmeyen maydanozun kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı vücudu koruduğu ve kanseri önleyici bir yapıya sahip olduğu uzmanlarca belirtilmektedir.
Vitamin deposu ve enerji kaynağı Maydanoz, çiğ olarak yaprakları ve kökü ile birlikte tüketilmesi durumunda içerdiği bütün vitamin ve mineraller vücutça emileceğinden tam olarak fayda görülebilir.
Maydanoz bitkisi hakkında bilgiler
Maydanoz bitkisi, maydanozgiller familyasına ait bit bitki türüdür. Kazık köklü olarak bilinen bu bitki, aynı zamanda yapraklarının ufak ufak parçalar şeklinde oluşmasıyla da hatırlanmaktadır. Toplam 2 yıllık bir ömür olan maydanozun iki yıl sonrasında tohum verme zamanı gelmektedir. Tohumları da ortaya çıktığından sonra maydanoz kendiliğinden kurumaktadır.
Köken olarak ilk kez Avrupa’da yetiştirilen maydanoz, ülkemizde de çok uzun yıllardan beri fazlasıyla yetiştirilen ve çoğu kişi tarafından oldukça severek tüketilen bir sebze çeşidi olarak bilinmektedir.
Maydanozun en sık olarak yaprakları tüketilse de aslında hem sapı hem kökü hem de tohumları da aynı şekilde öneme ve faydaya sahiptir. Hatta maydanoz bitkisinin tohumlarında var oaln “apiol” ismindeki uçucu yağ içeriği de bir çok tıp alanında doğal bir içerik olarak kullanılabilmektedir.
Bir çok türü bulunan maydanozun yetiştirilen türleri, yetiştirildiği bölgenin ana ihtiyaçlarına ve damak tadına göre belirlenmektedir. Yani kimi ülkelerde daha büyük yapraklı maydanozların yetiştirilmesinin tercih edildiği görülürken, bazı ülkelerde de özellikle küçük gövdeli ve küçük yapraklı maydanozların yetiştirilmesinin tercih edildiği gözlemlenmektedir.
Maydanozun yararları nelerdir?
Kalp sağlığına etkisi : Maydanozun faydası olarak sayılabilecek en önemli etkilerinden biri kalp sağlığını koruyucu etkisidir. İçeriğinde B vitamininin bir grubu olan folik asitten bol miktarda bulunan maydanoz, bu içeriği sayesinde vücutta tüm damarları ve dolayısıyla kabe giden damarları da olumsuz olarak etkileyen “homosistein” maddesini ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır.
Cilt sağlığına etkisi : Cildin ihtiyacı olan esnekliğine kavuşmasını ve yaşın ilerlemesinden ötürü ciltte oluşan yaşlanma etkilerini en aza indirmek için vücutta kolajen üretiminin sürekli olması gerekmektedir. Bu kolajenlerin yeterli sayıda üretilebilmesi için de bünyede yeterli miktarda C vitamininin bulunması gereklidir.
Maydanoz da işte bu C vitamini ihtiyacının karşılanması adına oldukça uygun bir besindir. Yüksek miktarda C vitamini içeren maydanozların yeterli miktarda tüketilmesiyle vücutta yeterli miktarda kolajen üretimi de gerçekleştirilmiş olur.
Böbrek sağlığına etkisi : Böbreklerinde taş gibi problemler olan bireylerin ister maydanozu sebze olarak isterse de suyunu sıkarak maydanoz suyu tüketmesi oldukça faydalı olacaktır. Maydanoz içeriği sayesinde böbrek sağlığının olması gereken seviyede kalabilmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda vücuttaki sodyumun da böbrekleri yormadan işlenebilmesine katkıda bulunur.
Sinüzit ve öksürüğe etkisi : Maydanoz öksürük vb. problemlerin yarattığı mukus tabakasının dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır. Maydanoz suyunun içilmesi ya da maydanoz çayı yapılması, bu tip rahatsızlıklarda veya alerjilerin yaratmış olduğu mukus durumlarında vücuttan en çabuk şekilde bu mukusların atılabildiği gözlemlenmiştir.
Göz sağlığına etkisi : Maydanoz faydalarından biri de gözlere olan faydalarıdır. Maydanozun içeriğinde bol miktarda bulunan A vitamini gözlerin sağlığının korunmasına ve retinanın ışığa olan duyarının korunmasına yardımcı olan pigmentlerin üretilmesine etkin olarak fayda sağlamaktadır.
İdrar söktürmeye etkisi : Maydanozun kendisi ve maydanoz suyu etkin bir idrar söktürücü olarak bilinmektedir. Vücutta fazlalık olarak yer alan ödemin atılması için etkin bir rol oynayan maydanoz, safradaki ve böbrekteki kaşların atılımı için de vücutta pozitif bir etki yaratmaktadır.
Ağız kokusuna olan etkisi : Maydanozun içeriğindeki klorofil maddesi, kronik hale gelmiş ağız kokusu problemi için çok faydalı bir ürün niteliğindedir. Nefesi tazeleyerek kokunun giderilmesine yardımcı olan maydanoz, bu etkisiyle de doğal bir nefes tazeleyici ürün olarak bilinmektedir.
Zayıflamaya olan etkisi : Maydanoz bitkisi, piyasada doğal bir zayıflamaya yardımcı bitki olarak yer almaktadır. Maydanoz zayıflamaya yardımcı etkisini içeriğinde yer alan flavonoidlerden almaktadır.
Bu flavonoidin bir türü olan apigenin, maydanozla birlikte vücuda girdiğinde yağ hücrelerinin çoğalmasını engelleyerek zayıflama sürecindeki kadınların ve erkeklerin daha rahat kilo vermesine katkı sağlamaktadır. Maydanozun kilo verici etkisinden faydalanmak için sadece bitki halini yemek değil, aynı zamanda düzenli aralıklarla maydanoz suyu içmeniz de maydanozun zayıflatıcı etkisinden faydalanmak adına iyi bir adım olacaktır.