şişli escort bayanbayan escortbeylikdüzü escortdiyarbetdiyarbetganobetbetmarlosweet bonanzagaziantep escortgaziantep escortantalya escort bayanmanavgat escort bayanpendik escortkurtköy escortataşehir escortkartal escortümraniye escortbostancı escortkadıköy escortKadıköy escortAnadolu Yakası EscortAtaşehir escortBostancı escortizmir escorttipobethttps://www.newstrendline.com/Beylikdüzü EscortBahçeşehir EscortAdana escortmarmaris eskortgrandpashabetankara escort

Ispanak Hakkında Bilgi – Ispanağın Faydaları


Ispanak
Ispanak

Temel Reis sayesinde ıspanak bizi güçlü tutan mükemmel bir besin kaynağıdır! ? Ancak, muhtemelen sağlığımıza farkında olmadığınız çok daha fazla yararı var. Size ıspanak tüketmenin en iyi yolunu söyleyeceğiz, böylece bu süper gıdada saklanmış vitaminlerden en iyi şekilde yararlanacaksınız!

  1. Salatalıkların neredeyse tamamen su olduğunu biliyoruz ama ıspanağın da çoğunlukla su olduğunu biliyor muydunuz? Ham ıspanak %91 sudur yani salatalıktan %5 daha az!
  2. Eğer 100 gram ıspanağı 100 gram öğütülmüş hamburger köftesiyle karşılaştıracak olursanız, ıspanakta hamburger köftesinden alacağınız kadar demir bulunur. Kesin olarak, ıspanakta 3.57 mg demir, köftede ise 2.49 mg demir vardır.
  3. Dünyanın en yüksek ıspanak üretimine sahip ülke, yılda 26 milyon ton ıspanak yetiştiren Çin‘dir. Bu, dünya üretiminin yaklaşık %92’sidir!
  4. Ispanak, Türkiye’de sadece aşırı yağış alan Doğu Karadeniz bölgesinde çok sınırlı olmak üzere, bunun dışındaki bütün bölgelerimizde yetişebilen ve büyük miktarlarda üretilen bir sebzedir. Ülkemizde üretilen ıspanak miktarı 181.000 ton civarındadır.
  5. Ispanak, eski Perslerden geliyor ve Çin’de 7. yy’a kadar bilinmiyordu. Bugün hala Çin’de “Pers Yeşilliği” olarak bilinir.
  6. Ispanak favori sebzeniz ise 26 Mart’ta Ulusal Ispanak Günü‘nde bunu kutlayabilirsiniz!
  7. 1930’lu yılların ıspanak çiftçileri, Büyük Buhran sırasında çok ihtiyaç duyulan ıspanak tüketiminde %33 artış olması için Popeye’in (bizim bildiğimiz Temel Reis) ününü kullandılar.
  8. Ortaçağda sanatçılar mürekkep veya boya olarak kullanmak için yeşil pigmenti ıspanaktan çıkarıyorlardı.
  9. Besin ögeleriyle dolu olmasına rağmen ıspanak, vücudunuzun demir emmesini engelleyen yüksek oksalat seviyelerine sahiptir. Oksalatların olumsuz etkilerini önlemek için ıspanakları kaynatarak, oksalik asidin çoğundan kurtulabilirsiniz.
  10. Çoğu sebzelerden farklı olarak, ıspanağı pişirerek yemek sağlık açısından faydaları arttırır. Yarım su bardağı pişmiş ıspanak, bir bardak çiğ ıspanaktan üç kata kadar daha besleyicidir.
  11. Bir adım daha ileri gitmek istiyorsanız; taze ıspanağı sıkmayı deneyebilirsiniz. Çünkü bu, ıspanağı tüketmek için en iyi yoldur. Bunu yapmak, yapraklarında depolanan beta-karoteni serbest bırakır. Böylece vücudunuzun besinleri, kaynamış ıspanaktan, daha kolay emmesini sağlamış olursunuz.
  12. Toplandıktan 8 gün sonra ıspanak, buzdolabında bile saklansa, temel besin maddelerinin yarısını kaybeder.
  13. Dondurulmuş ıspanağı 1949’da Life dergisinde tanıtan ilk firma “Birds Eye” idi.
  14. Ispanak, oksidatif stresle mücadeleye yardımcı olan antioksidanlarla doludur.
  15. Sağlığa diğer yararları arasında; göz sağlığına yardımcı olmak, kanserden korunma ve tansiyonu düşürme sayılabilir.
  16. Yarım bardak ıspanak, günlük almanız gereken 5 porsiyon meyve ve sebzeden birini oluşturmalıdır.
  17. Hiç benzemiyor olsalar da, ıspanak pancarın akrabasıdır!
  18. Ispanak hücrelerindeki Tilakoidler, ıspanağa yeşil rengini veren şeydir. Bunların kilo kaybına yardımcı olabilecek doygunluk hissine yardımcı olduğu bulunmuştur. Eğer kilonuzun artışını seyretmek istemiyor veya daha az yemeyi istiyorsanız yemekten önce biraz ıspanak yemeyi deneyin!
  19. Ispanak yemenin bir başka nedeni de, kalori takibi yaparken yemek için harika: 100 gram ıspanakta sadece 23 kalori var!
  20. Ispanak için bir dezavantajı var. İyi gelebilecek yüksek miktarda K1 vitamini içerir, ancak kanın pıhtılaşmasına da neden olabilir ve bu nedenle herhangi bir kan seyreltici ilaç tedavisi ile çatışabilir.
  21. Ispanağın diğer olumsuz yönü, ıspanakta bulunan oksalatların, oksalatlara duyarlı veya toleranssız olan kişilerde böbrek taşlarına neden olabilmesidir.
  22. Pozitif yönlerine dönelim! Baş sağlığı için çok önemli olan 15 farklı vitamin ve mineral vardır.
  23. Bu vitamin ve minerallerin bazıları, cildiniz için de faydalıdır ve iyileştirici özellikleri ile kuru, kaşıntılı ciltte rahatlama sağlar.
  24. I. Dünya Savaşı sırasında, ıspanak suyu ile takviye edilmiş şarap veriliyordu, ancak bu Fransız askerlerinde iç kanamaya neden oldu. Buradaki fikir, kanı pıhtılaştırmak ve durumlarını iyileştirmek için ıspanaktaki yüksek miktarda K vitaminini kullanmaktı.
  25. Sadece 3 farklı ıspanak çeşidi vardır: Kıvırcık ıspanak, düz yapraklı ıspanak ve yarı kıvırcık ıspanak.
  26. Ispanaktaki yüksek miktarda demir, saçlarınız için çok faydalıdır. Saç dökülmesi demir eksikliğinin bir sonucudur, bu nedenle ıspanak bu problemle mücadelede yardımcı olacaktır!
  27. İster inanın ister inanmayın, ıspanakta muzdan daha fazla potasyum vardır. Potasyum, sindirim ve kas fonksiyonlarına yardımcı olur.
  28. Ispanağın sağlık yararları hiç bitmiyor! Her gün bir bardak ıspanak yiyerek ıspanaktaki magnezyum sayesine tip 2 diyabet riskinizi yaklaşık %14 azaltabilirsiniz.
  29. Ispanaktaki C vitamini ve kolajen tırnak sağlığında; güçlü olmaları ve şeytan tırnağı oluşumunu önlemek için mükemmeldir.

Like it? Share with your friends!

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir